logo F1online.sk

McLaren v piatok prekvapil, ale spokojnosť nepanuje. Mal som byť štvrtý, odkázal Norris

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2023

Podarilo sa McLarenu odlepiť od dna? Prvé dve veľké ceny sa britskému tímu nevydarili, ale Austrália ukázala záblesky slušného potenciálu, ktorý, zdá sa, ešte podčiarklo nasadenie novej podlahy v Azerbajdžane. V piatkovej kvalifikácii v Baku dokázali obaja piloti stajne z Wokingu preniknúť do najlepšej desiatky, čo je určite skvelý úspech. V tíme to však tak jednoznačne nevidia.

Od siedmeho miesta alebo dvojnásobného postupu do Q3 bol McLaren v Bahrajne na míle ďaleko. Monopost MCL60 však postupne pookrial a v Baku ukázal slušný potenciál. Lando Norris aj Oscar Piastri boli v Q2 rýchlejší než továrenský Mercedes a vody mútili aj v záverečnej časti kvalifikácie.

Nie je však nebo bez mrakov a Lando Norris nebol po kvalifikácii úplne spokojný s rozhodnutiami tímu. V dôsledku strategických šachov Britovi nezostali „na sklade“ žiadne čerstvé mäkké pneumatiky. To znamená, že ak v sobotnom rozstreli postúpi do Q3, nebude sa jej môcť zúčastniť.

„Keby nám dnes ráno niekto povedal, že budeme na siedmom mieste, určite by sme to brali. Podľa mňa je to skvelý výsledok,“ povedal po skončení kvalifikácie Lando Norris pre britskú televíziu Sky.

„Na druhej strane si však myslím, že s dobre fungujúcimi vylepšeniami a dobre fungujúcim autom – aj moja jazda dnes bola podľa mňa lepšia –, sme mali skončiť omnoho vyššie. Podľa mňa sme mali skončiť na štvrtom mieste, takže som trochu sklamaný. Ako tím sme neodviedli najlepšiu prácu pri rozhodovaní. Okrem toho to však bol vcelku pozitívny deň.“

„Ocitli sme sa však trochu v území nikoho, pretože aj keď sme dnes skončili na siedmom mieste, na sobotu nám už nezostali žiadne pneumatiky. Máme teda trochu zmiešané pocity,“ hovorí Norris.

„Keď sa chcete pozerať na pohár ako poloplný, tak vidíte množstvo pozitív. Tím odviedol skvelú prácu, priviezol nové diely a tie okamžite fungovali. Cítili sme sebadôveru, že dokážeme nasadiť novinky a pobežia hladko; presne to sa aj stalo,“ dodal Lando.

Ten má celkom jasno v tom, ako sa jeho tímu podarilo dosiahnuť zlepšenie. Inžinieri znížili odpor vzduchu na rovinkách bez toho, aby pre to obetovali časť prítlaku. Jedným dychom však upozorňuje, že nie je dôvod skákať tri metre od radosti.

„Je to kombinácia viacerých vecí. Snažili sme sa znížiť odpor vzduchu, nová podlaha funguje dobre a pridali sme aj pár menších drobností, čo vám vždy pomôže,“ hovorí Norris.

„Sme dobrí na brzdách, čo na tejto trati chcete. Keď sa pozriete na Austráliu, tak sme na tom neboli zle. Stavali sme na tom ďalej a táto trať nám sedí, ale stále nám chýba sekunda, aj keď sme mali byť o nejaké tri pozície vyššie,“ dodal.

Jeho tímový kolega Oscar Piastri zajazdil v Q3 navlas identický čas ako Lance Stroll, ale keďže Kanaďan ten svoj dosiahol skôr, napokon mu patrí deviate miesto. Rodák z Melbourne však pred novinármi vyjadril väčšiu spokojnosť s desiatym miestom než Norris so siedmym.

„Obe autá v Q3 je pre tím dobrý výsledok. Som trochu frustrovaný, že sme s Lancom zajazdili rovnaký čas, ale beztak to bol pozitívny deň. Nebol najjednoduchší, keďže som sa necítil dobre, ale budem v poriadku,“ ubezpečil po kvalifikácii austrálsky mladík.

„Som si istý, že nájdem pár zákrut, v ktorých sa ešte potrebujem zlepšiť a trochu uhladiť svoju jazdu. Auto však fungovalo dobre a nakoniec to bol lepší deň, než sme možno očakávali. Uvidíme, čo z toho dokážeme dostať v sobotu,“ dodal Piastri.