logo F1online.sk

Aston Martin sa trápil s nefunkčným DRS, Alonsa neprekvapila forma Ferrari

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2023

Po troch pódiách v úvodných troch pretekoch zažil Aston Martin v kvalifikácii na Veľkú cenu Azerbajdžanu trochu ústup z pozícií. Šieste miesto je pre Fernanda Alonsa najhorším kvalifikačným výsledkom v sezóne, čo znie takmer neuveriteľne. Ako však sám povedal, keby zažil jeho tím bezproblémový deň, mohol byť výsledok lepší.

Oba monoposty Aston Martinu sa v priebehu dňa trápili s nefunkčným DRS, čo je na tejto trati zvlášť bolestivé. Tímy na toto podujatie priviezli nové zadné krídla s nižším odporom vzduchu, takže sa dali očakávať podobné problémy. Výsledné šieste miesto Fernanda Alonsa a deviate Lanca Strolla však v garáži smútok nevyvolali.

„Myslím si, že môžeme hovoriť o spokojnosti. Mohli sme na tom byť o trochu lepšie, keďže sme mali v tréningu aj v kvalifikácii problémy s DRS, čo nás stálo pár desatín sekundy. Bolo to vyrovnané, ale stále je len piatok a pred nami je ešte dlhý víkend plný príležitostí; snáď sa nám ešte podarí posunúť o niečo dopredu,“ povedal po skončení piatkového programu Alonso.

Toho neprekvapila forma Ferrari, ktoré v kvalifikácii trochu nečakane zdolalo dominantný Red Bull. Fernando si dobre uvedomuje silu červených monopostov v kvalifikačnom tempe.

„Áno a zároveň nie,“ odpovedal Alonso na otázku, či ho prekvapila forma Ferrari. „Myslím si, že už v Džidde sa im podarilo kvalifikovať do prvého radu, ale Charles nakoniec dostal trest. Podľa mňa majú vo všeobecnosti rýchle auto, ale mali smolu, prišli vypadnutia a pridali sa aj nejaké tresty. Sú rýchli a dnes to ukázali. My sa však pokúsime byť konzistentnejší.“

Jeho tímový kolega Lance Stroll nebol ani tento víkend rýchlejší v kvalifikácii, čím Alonso zaokrúhlil svoju bilanciu na 4:0. Je však potrebné povedať, že s nefunkčným zadným krídlom bol Kanaďanov piatok primárne o minimalizovaní škôd.

„Bolo to tesné a z auta som mal dobrý pocit, ale postihli nás nejaké problémy s DRS. V Q3 som ho nemohol otvoriť, čo ma pripravilo o nejaký čas,“ pokrčil ramenami po skončení kvalifikácie Lance Stroll.

„Pred pretekmi sa to musíme pokúsiť napraviť. Trochu sa vyspíme a hneď zajtra ráno nás čaká ďalšia kvalifikácia. Páči sa mi tento formát a teším sa na zajtrajšie pokračovanie,“ dodal ako obvykle stručný Stroll.

Súvisiace články