logo F1online.sk

Takto mal McLaren vyzerať na začiatku sezóny, Norris má z práce tímu radosť

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2023

Snáď najomieľanejší upgrade v dejinách Formuly 1 je na svete! Už počas predstavenia nového monopostu MCL60 priznal šéf McLarenu Zak Brown, že jeho inžinieri zaostali za plánom a vývoj tímu mešká. Nakoniec vysvitlo, že „skutočný“ MCL60 uvidíme až v Baku, kam tím plánoval priviezť auto v jeho pôvodne plánovanej podobe. V Baku tak prvýkrát uvidíme auto, ktoré malo mať premiéru už na predsezónnych testoch.

S odstupom času premýšľame, či bola takáto otvorená komunikácia zo strany Browna a spol. správnou voľbou. Veď premiéry svojho „skutočného“ auta sa nedočkal ani jeho stvoriteľ James Key, ktorého tím medzitým vymenil.

Boli to vskutku intenzívne dva mesiace, v priebehu ktorých došli vo Wokingu k poznaniu, že ani rok 2023 nebude v dejinách tímu zlomovým. Ale vylepšené auto je tu a čaká ho prvá skúška.

„Nechcem predbiehať a hovoriť o tomto víkende, ale myslím si, že Austrália pre nás bola pozitívnym víkendom. Šťastie nám určite išlo viac naproti,“ povedal s odstupom vyše troch týždňov pilot tímu Lando Norris.

„Myslím si, že sme mali aj prostú smolu, preto sme v prvých dvoch pretekoch vyzerali ešte horšie. Sem sme priviezli upgrade, o ktorom sme veľmi zreteľne hovorili už na začiatku sezóny. S týmto autom sme v skutočnosti mali začať tento ročník,“ potvrdzuje Norris dávno avizované plány McLarenu.

Čo to však prinesie? Je zrejmé, že tento upgrade nepretvorí MCL60 na víťazný stroj. Taktiež je zrejmé, že kvarteto najlepších momentálne nie je hlavným súperom McLarenu. V tíme však veria, že majú potenciál, na ktorom sa v dlhodobom horizonte dá stavať.

„Mnohé tímy priniesli taktiež vylepšenia, takže našou úlohou je pokúsiť sa priniesť trochu väčšie veci a dobehnúť ich,“ hovorí Norris.

„Povedal by som, že toto auto je len základ, od ktorého sme sa mali na začiatku sezóny odraziť. Musíme mu porozumieť. Je to lepší odrazový mostík, prinesie nám viac príležitostí a väčší priestor na zlepšenie.“

„Bude to malý krok vpred, ale mám radosť, tím odviedol veľmi dobrú prácu pri príprave auta. Teraz potrebujeme hlavne maximálne využiť, čo máme v rukách,“ dodal Norris.