logo F1online.skF1online.sk

Alonso upozorňuje, že Aston Martin je teraz v odlišnej pozícii: Nesmieme urobiť chybu

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 4. 2023

Iba jeden tréning a potom kvalifikácia. Na minuloročnej Veľkej cene Brazílie sme videli, že v priebehu šprintového podujatia je veľmi jednoduché urobiť chybu. Stačí netrafiť nastavenie a „povezie“ sa to s vami po zvyšok víkendu. Ako hovorí aj Fernando Alonso, tento formát vám umožní využiť chyby súperov len v prípade, že sami nejakú neurobíte.

Môžete si o šprintoch myslieť čokoľvek, ale nemôžete poprieť fakt, že dodávajú Formule 1 punc nepredvídateľnosti. Tri voľné tréningy zvýhodňujú v prvom rade top tímy a ich pokročilé simulačné nástroje. Ak však máte k dispozícii len jeden tréning, nemôžete šliapnuť vedľa.

Fernando Alonso je vďaka forme svojho tímu v novej sezóne dlhodobo veľmi dobre naladený a inak tomu nebolo ani v Baku. Upozorňuje však, že po troch pódiách teraz jeho tím nie je v pozícii, z ktorej by mohol využiť chyby súperov, ale vlastnými chybami ponúknuť príležitosť ostatným.

„Je veľmi ľahké urobiť chybu,“ povedal novinárom v Baku Fernando Alonso. „Myslím si, že na konci Q3 už budeme mať všetci dostatočný tréning a dokážeme maximalizovať naše záverečné pokusy. Ak však havarujete v Q1 – a zvlášť tu v Baku sú múry blízko – budete vyzerať veľmi zle.“

„Nemyslím si teda, že tento víkend je príležitosťou, ale skôr príležitosťou urobiť chybu. Musíme sa teda chybám vyhnúť. Keď totiž máte konkurencieschopné auto, tak s odlišným formátom môžete iba stratiť. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sme tak v odlišnej – a náročnejšej – pozícii,“ dodal Alonso.

Úplne najnáročnejšiu pozíciu bude mať tento víkend Red Bull. Ten sa v úvodných troch podujatiach etabloval ako aktuálne najsilnejší tím, ale keď zopakuje minuloročné brazílske chyby, môže súperom otvoriť cestu za nečakaným úspechom.

„Nevidím tu pre nás nejakú veľkú príležitosť, ak Red Bull neurobí chybu. Toto je skôr víkend o vyhýbaní sa chybám, nie pokus o nejaký zázračný výsledok. Musíme k týmto trom dňom pristúpiť opatrne,“ vyzýva svoj tím Alonso.

„Priviezli sme sem menšie zadné krídlo, s ktorým sa pokúsime trochu zrýchliť na rovinkách, ale neviem, či to bude stačiť na udržanie kroku s top tímami,“ povedal Alonso, ktorý tým zároveň potvrdil, že okrem menšieho krídla nepriviezol jeho tím do Baku žiadne zásadné vylepšenia.

Súvisiace články

Diskusia