logo F1online.sk

Wittich sa nám za chybu ani neospravedlnil, sťažuje sa Steiner. Ricciarda nevidí v Haase

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 4. 2023

Tím Haas sa nám v ostatnom roku mení na hotového politického žraloka. S prehľadom najmenší a najchudobnejší tím na rošte určite nezamestnáva armádu právnikov, ale za posledný rok viedol niekoľko dôležitých sťažností a odvolaní. Síce zakaždým neuspel, ale nie vždy úplne vlastnou vinou.

Riaditelia pretekov Niels Wittich a Eduardo Freitas sa koncom minulej sezóny ocitli v jednom ohni. Prvý menovaný spáchal školácku procesnú chybu, keď tím Haas nesprávne informoval o lehote na podanie odvolania proti výsledkom VC USA, ktoré bolo napokon z tohto dôvodu zamietnuté; druhý menovaný zas ohrozil pilotov i maršalov skorým vpustením žeriavu na trať počas VC Japonska.

Napokon to však bol Freitas, ktorý za svoju chybu zaplatil a bol prepustený, kým Wittich vo funkcii zotrval. Ako však tvrdí šéf Haasu Günther Steiner, aj nemecký riaditeľ pretekov ešte má veľký priestor na zlepšovanie.

„Keď vám riaditeľ pretekov povie, že máte hodinu, tak mu veríte každé slovo,“ prehlásil šéf Haasu o tejto udalosti vo svojej knihe Surviving to Drive.

„Veľmi ma rozčúlilo, že keď sme sa potom stretli, riaditeľ pretekov poprel, že by niečo také povedal a dokonca sa ani neospravedlnil. Pritom je to posratý riaditeľ pretekov, preboha! Keby povedal: ‚Pozrite, chlapci, obávam sa, že som to posral!‘ úplne by sme to akceptovali,“ dodal Steiner.

Ten sa počas ostatného mesiaca ocitol v strede pozornosti médií nielen pre svoju vychádzajúcu knihu, ale aj z ďalších dôvodov. Svetlo sveta uzrela, napríklad, aj nová séria Drive To Survive, vďaka ktorej sme sa dozvedeli, prečo Daniel Ricciardo nepokračuje vo Formule 1 s Haasom.

Austrálčan bol v Melbourne prítomný a prvýkrát v „uniforme Red Bullu“ odpovedal na zvedavé otázky novinárov, ktorým potvrdil, že sa do Formuly 1 nemieni vracať za každú cenu.

„Nechcem začať od nuly. Nechcem byť len na štartovom rošte a trápiť sa na osemnástom mieste. Nechcem byť na štartovom rošte za každú cenu,“ povedal médiám Ricciardo.

„Viem, že dostať sa do špičkového tímu je ťažké, no rovnako viem, že to je môj cieľ. V situáciách, kde ide o viac, sa mi darí,“ dodal.

Tým len potvrdil slová šéfa Haasu Günthera Steinera, ktorý sa príliš netajil svojím záujmom o Austrálčanove služby. Tie však boli jednak pre jeho tím príliš drahé a taktiež nespĺňal (podľa nejedného veľmi naivné) Danielove požiadavky na kvalitu vybavenia.

Tirolčan teraz médiám priznal, že s Danielom letel súkromným lietadlom do miesta konania Veľkej ceny Austrálie, ale budúcnosť vraj nebola témou rozhovoru.

„Nie, v súčasnosti o ňom neuvažujeme,“ povedal Steiner pre britskú televíziu Sky. „Neviem, na ako dlho je Daniel zaviazaný Red Bullu. Sedeli sme spolu v lietadle cestou do Austrálie, takže sme sa trochu bavili, ale nie o zmluvách, iba o živote a udalostiach.“

„Skutočne teda netuším, ale viem, že Daniel si chcel vziať rok pauzu a potom uvidí, čo chce robiť ďalej. Myslím si, že keď bude pripravený, tak sám obvolá ľudí so slovami: ‚Som opäť pripravený!‘“