logo F1online.sk

Pokiaľ ide o inteligenciu, Austrálčania nenasadili latku v F1 príliš vysoko, žartuje Webber

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 4. 2023

Webber, Ricciardo a  Piastri. To sú mená troch Austrálčanov, ktorí sa v 21. storočí predstavili v najvyššej motoristickej súťaži. Aktívny je z nich už len jeden – Oscar Piastri, ktorý svoju púť vo Formule 1 ešte len započal. Čím sa 22-ročný pretekár odlišuje od svojich krajanov? Mark Webber v tom má jasno: Oproti nemu a Danielovi Ricciardovi je inteligentnejší!

Oscar Piastri je jedným z tohtoročných nováčikov vo Formule 1 a zároveň jediným pretekárom, ktorý v elitnej motoršportovej súťaži háji austrálske farby. Pred ním v 21. storočí  Austráliu v F1 reprezentoval len Daniel Ricciardo (ktorého Piastri v McLarene paradoxne nahradil, pozn. red.) a Mark Webber, ktorý je v súčasnosti Piastriho manažérom.

Piastri sa v F1 zatiaľ len oťukáva a fanúšikovská obec si na mladíka ešte vytvára názor. Mark Webber však už žartovne naznačil, v čom by mohol mať rodák z Melbourne oproti nemu navrch.

„Ann, moja žena, o Piastrim povedala: ´Je to najinteligentnejší Austrálčan, ktorý kedy odišiel do zámoria´,“ povedal Webber pre podcast F1 Nation.

„Vzhľadom na to, že ho porovnáva s Danielom a mnou, je latka nastavená veľmi nízko! Ja a Daniel sme nastavili latku veľmi nízko, takže si nemyslím, že medzi mnou a Oscarom môže vôbec dôjsť k nejakému porovnaniu,“ poznamenala žartovne bývalá akvizícia Red Bullu.

Od momentu, kedy debutoval Webber vo Formule 1, uplynulo už viac ako 20 rokov. Austrálčan tvrdí, že sa súťaž odvtedy výrazne zmenila.

„Ukazuje sa, že je medzi nami generačný rozdiel [medzi Webberom a Piastrim, pozn. red.],“ vysvetlil Webber. „Domnievam sa, že to je to najzaujímavejšie. Keď sa s Oscarom rozprávate o určitých veciach, je to tak, že niektoré sú samozrejme [pre Piastriho, pozn. red.] relevantné, no iné nie.“

„Aby ste zostali v obraze, musíte spolupracovať s inžiniermi. F1 je v súčasnosti nesmierne profesionálna a plná detailov, tímy disponujú neuveriteľným množstvom zdrojov. Šport sa jednoducho posúva ďalej, čoho je skvelé byť svedkom,“ doplnil Webber.

Súvisiace články