logo F1online.sk

Hill vyzval Strolla, aby bol „brutálny“ a „ukončil Alonsovu kariéru“

Fernando Alonso a Lance Stroll
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 4. 2023

Môže sa Lance Stroll jedného dňa ukázať ako kandidát na zisk titulu majstra sveta? Keď jeho otec kúpil Force Indiu a ohlásil svoju ambíciu pretvoriť ju na víťaznú mocnosť, mal byť jej stredom práve Lance. Počas celej svojej kariéry však Kanaďan čelí pochybnostiam.

Lance Stroll ukázal počas svojich rokov vo Formule 1 záblesky skvelej formy, ale má aj majstrovský potenciál? Sezónu 2023 otvoril nepríjemným zranením a od prvej veľkej ceny zaostáva za Fernandom Alonsom, ktorý bez väčších problémov háji svoj status tímovej jednotky a lídra, kým Stroll potichu zbiera „odrobinky“.

Faktom je, že Stroll počas svojej šesťročnej kariéry porazil tímového kolegu len jeden jediný raz – Sergeja Sirotkina v roku 2018 – a aj keď bol viackrát blízko, za Sergiom Pérezom, Sebastianom Vettelom a teraz aj Fernandom Alonsom zaostal.

Podľa bývalého pilota a majstra sveta z roku 1996 Damona Hilla by mal byť Strollov cieľ jasný: ukončiť Alonsovu kariéru. Keď chce presvedčiť ostatných o svojej spôsobilosti jedného dňa dokráčať až na vrchol, musí skrátka Fernanda zdolať.

„Musí si dlhodobo držať stabilnú formu – nie je dobré, keď sa objavia iba záblesky a občasné úspechy,“ povedal Hill v podcaste F1 Nation.

„Toto by malo byť jeho ambíciou v tejto sezóne. Ukončenie Alonsovej kariéry by si mal stanoviť ako svoj cieľ. Možno to teraz znie brutálne, ale presne o toto sa pokúša George Russell v súboji s Lewisom Hamiltonom a Nico Hülkenberg v súboji s Kevinom Magnussenom – musíte zo seba urobiť nespochybniteľného kráľa a tímovú jednotku,“ prehlásil Hill jednoznčne.

Aj keď Stroll zatiaľ nebol v interných súbojoch príliš úspešný, podľa Damona to nemusí nič znamenať. Možno sa zo súčasného pohľadu nejaví ako talent na úrovni Hamiltona či Verstappena, ale ešte nie je koniec.

„Lance podľa mňa má prirodzené vlohy. Zo súčasného pohľadu si však nemyslím, že je budúcim majstrom sveta len na základe svojich schopností, ako sú napríklad Max Verstappen a Lewis Hamilton. Keby ich mal, tak by poslal Alonsa na vedľajšiu koľaj,“ hovorí Hill.

„Keď sa chcete dostať na ďalšiu úroveň, tak práve toto musíte začať robiť. Ak však mám povedať z vlastnej skúsenosti, tak sám som nemal ani potuchy, že sa ešte dokážem posunúť na ďalšiu úroveň. Skrátka som sa dostal do situácie, keď som bol nútený podať výkon. Viem, že v každom jazdcovi je väčší potenciál, než si sám uvedomuje.“

„Otázka je, ako tento nevyužitý potenciál odomknúť. Vyžaduje si to obrovské odhodlanie a veľkú obetu,“ dodal Hill.

Ten zašiel ešte ďalej a dokonca Kanaďanovi poradil, aby sa vzdal ochrannej ruky svojho otca a vydal sa do nového tímu. Takýto prestup by pokojne mohol ašpirovať na najodvážnejší krok v histórii Formuly 1, ale podľa Hilla si musí Stroll skrátka nájsť svoju vlastnú cestu.

„Ak skutočne chce nájsť všetky odpovede, potom by mal odísť do iného tímu. Takto by našiel všetky riešenia a buď by sa naučil plávať alebo by sa skrátka utopil,“ dodal Hill.