logo F1online.sk

Jos Verstappen: Bol som na Maxa tvrdý, ale nikdy som ho netýral

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 4. 2023

Max Verstappen je už teraz nepochybne zapísaný veľkými písmenami do histórie Formuly 1. Za úspechom dvojnásobného šampióna stojí aj jeho otec, Jos Verstappen. V priebehu rokov sa však objavili správy o niektorých Josových tvrdých výchovných praktikách, ktoré na Maxa aplikoval. Verstappen starší ale aktuálne popiera, že by sa voči svojmu synovi niekedy správal násilne.

Podobne ako Max Verstappen, aj jeho otec Jos pôsobil v kráľovnej motoršportu. Na rozdiel od holandského majstra sveta v nej však žiadne víťazstvo nezaknihoval. Po tom, ako v roku 2003 z Formuly 1 odišiel, venoval všetku svoju pozornosť synovi, z ktorého chcel vychovať konkurencieschopného pretekára.

Jos Verstappen sa viac než pretekaním preslávil skôr opletačkami so zákonom. V roku 2012 bol dokonca vzatý do väzby kvôli pokusu o vraždu, keď mal úmyselne naraziť autom do svojej bývalej priateľky. Po stiahnutí obvinenia bol napokon z väzby po dvoch týždňoch prepustený.

V súvislosti s Maxom Verstappenom existuje zase neslávne známy príbeh o tom, ako ho Jos nechal samého na čerpacej stanici v Taliansku, pretože nebol spokojný s jeho výkonom na motokárovom podujatí.

Okrem toho Maxovi zakazoval počas pretekov na motokárach predbiehať na miestach, kde to ide najľahšie, aby tak zabránil jeho skorému úspechu. Jos podľa vlastných slov už od Maxových siedmich rokov vedel, že jeho syn má mimoriadny talent, ktorý však pred ním bagatelizoval.  

„Môj otec mi nikdy nepovedal, že budem šampiónom. Vždy to bolo skôr opačne, hovoril mi, že budem vodičom kamiónu alebo autobusu. Nútil ma uvedomiť si, že to, čo robím, nestačí,“ povedal 25-ročný pretekár ešte minulý rok pre stanicu Channel 4.

Nedávno uzrel svetlo sveta dokumentárny film o Maxovi Verstappenovi s názvom Anatómia šampióna. Snímka obsahuje aj rozhovory s kľúčovými ľuďmi, ktorí sprevádzali Verstappena na ceste na vrchol. V danom dokumente Jos popiera, že by bol voči svojmu synovi násilnícky. „Niektorí ľudia hovoria, že som zlý otec, pretože som týral svoje dieťa, ale ja som ho nikdy netýral!“

„Vychovával som ho, bol som na neho prísny. Mal som plán, veľa ľudí si nevie predstaviť, čo všetko je potrebné na dosiahnutie absolútneho vrcholu v športe. Viem, že pracovať so mnou nie je práve najjednoduchšie a od Maxa som veľa vyžadoval. On to ale všetko vydržal. Vždy bol psychicky veľmi silný,“ domnieva sa Maxov otec.

Vo filme vystupuje aj Verstappenov manažér Raymond Vermeulen. Ten spomína, ako mu Jos zdôvodnil svoj prístup k výchove. „Povedal som mu: ,Jos, ty si z inej planéty.’ On na to: ,Ja viem. Ale musíme to robiť takto, aby sme boli úspešní.’“

Samotný Max Verstappen priznal, že išlo o náročné obdobie. „Prekonával som hranice svojich možností, cestoval som, chodil som všade možne, bolo to také intenzívne. Hovoril som si, prečo to musí byť takto? Nezáležalo na tom, či bolo teplo, zima, sucho, mokro, môj otec bol vždy pri mne a snažil sa, aby som sa zlepšoval. Niekedy som to bral trochu ľahšie, inokedy to bolo medzi nami trochu vyhrotené.“

Súvisiace články