logo F1online.skF1online.sk

Najsilnejší súper v kariére? Alonso má v tejto otázke jasno

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 4. 2023

Skúsený matador Fernando Alonso pretekal v priebehu rokov proti mnohým fantastickým jazdcom a sám je považovaný za jedného z najlepších pilotov v histórii Formuly 1.  Dvojnásobný šampión v najnovšom rozhovore odhalil, koho považuje za najťažšieho súpera svojej kariéry. Zároveň sa v ňom netajil tým, že jeho cieľom je zisk tretieho titulu s Aston Martinom.

Alonsovi sa v súčasnosti mimoriadne darí. Po jeho prestupe z Alpinu do Aston Martinu nazbieral pódiové umiestnenia v každých pretekoch prebiehajúcej sezóny, pričom v hodnotení jazdcov je na treťom mieste za oboma pilotmi Red Bullu Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom.

To, že vôbec ešte v tomto období pôsobí v kráľovnej motoršportu, však na začiatku svojej kariéry vôbec neplánoval. Španiel to priznal vo videu pre svojho sponzora, v ktorom na otázku, ako dlho ešte plánuje pretekať, s úsmevom odpovedal: „To by som tiež rád vedel.“

„Keď som začínal v F1, chcel som tam byť sedem alebo osem rokov. Potom som vyhral dva tituly a pomyslel som si, že možno budem jazdiť ešte rok alebo dva. Teraz mám za sebou najdlhšiu kariéru v F1 a stále sa cítim sviežo, mám motiváciu a užívam si každý jeden deň,“ vyhlásil rodák z Ovieda. 

Zlepšenie Aston Martinu vyvolalo u fanúšikov nádej, že Alonso by mohol ukončiť svoje desaťročné čakanie na víťazstvo v F1 a ešte dlhšie čakanie na tretí titul majstra sveta.

Samotný pretekár verí, že sa mu to môže podariť. „Mám pred sebou ešte niekoľko rokov. Mojím cieľom je samozrejme zisk tretieho titulu, ale momentálne ide predovšetkým o to, aby som odjazdil dobrú sezónu. V súčasnosti musíme ostať nohami pevne na zemi. Aston Martin mal v sezóne 2022 veľa problémov, takže aktuálny ročník je len o tom, aby sme sa zlepšovali a spoznali svoje auto. Každý deň ale trénujem s myšlienkou, že tretí titul je možný.“

Španiel od svojho debutu v roku 2001 bojoval na trati s viacerými majstrami sveta, avšak za svojho najťažšieho súpera označil sedemnásobného šampióna Michaela Schumachera. Bol to práve Alonso, kto prerušil Nemcovu rekordnú sériu piatich titulov za sebou, keď v rokoch 2005 a 2006 vyhral v Renaulte trofej šampióna.

Na zozname jeho súperov sú aj ďalší šampióni, menovite Jacques Villeneuve, Mika Häkkinen, Sebastian Vettel či Lewis Hamilton. Práve s posledným menovaným zažil azda najznámejšiu rivalitu a sám Hamilton o ňom často hovorí ako o najlepšom jazdcovi, s ktorým kedy pretekal.

„Je ťažké vybrať jedného, pretože všetci boli veľkí súperi a taktiež boli veľmi talentovanými jazdcami. Keď som prišiel do tohto športu, Michael Schumacher dominoval, pravdepodobne by som teda vybral súperenie s ním. To bolo veľmi výnimočné,“ priznal Alonso.

A aké sú obľúbené chvíle jeho kariéry? „Spomienky na rôzne tímy sú späté s výsledkami, ktoré som u nich dosiahol. Čo sa týka Ferrari, vybral by som prvé preteky, ktoré som s nimi vyhral. Pokiaľ ide o Renault, tam by som vybral zisk prvého titulu. A v Aston Martine je pre mňa obľúbeným momentom Bahrajn, kde sme v pretekoch získali prvé pódium.“

Súvisiace články

Diskusia