logo F1online.sk

Vettel odchod z F1 ani naďalej neľutuje. Z úspechov Aston Martinu a Alonsa sa teší

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 4. 2023

Zatiaľ čo počas pôsobenia Sebastiana Vettela v Aston Martine sa tento tím pohyboval zväčša v druhej polovici štartového poľa, po Nemcovom odchode z kráľovnej motoršportu je všetkému inak. Stajni so sídlom v Silverstone patrí po troch odjazdených pretekoch v Pohári konštuktérov druhá priečka a po výkonnostnej stránke zaostáva len za dominantným Red Bullom. Ak sa nazdávate, že štvornásobný majster sveta preto odchod z F1 ľutuje, ste na omyle. Je to práve naopak. Formulový dôchodok si plnými dúškami vychutnáva a svojmu predošlému zamestnávateľovi a špecificky Fernandovi Alonsovi, úspech praje.

Vettel zavŕšil svoju pätnásťročnú kariéru vo Formule 1 v Aston Martine, ktorého farby hájil v rokoch 2021 a 2022. Keďže sa však zeleno sfarbený tím v tomto období nezlepšoval a prinajlepšom povedané stagnoval, majster sveta z rokov 2010 až 2013 sa rozhodol najvyššiu motoristickú triedu, možno trochu predčasne, opustiť.

Keby sa rozhodol zotrvať v F1 aj v tomto roku, mohol bojovať prinajhoršom o pódiá. Takto je do Formuly 1 zapojený nanajvýš ako divák.

„Formulu 1 momentálne sledujem ako divák s množstvom zákulisných vedomostí z posledných rokov,“ povedal Sebastian Vettel pre nemecký Auto Bild.

„V novej životnej etape sa mi momentálne darí, som rád, že sa budem môcť venovať veciam, ktoré ma zaujímajú a ponoriť sa do rôznych tém,“ vysvetlil víťaz 53 veľkých cien.

„Užívam si čas strávený doma s deťmi a rodinou. Zbieram veľa nápadov a rozplývam sa nad nimi, kým z toho vzíde niečo konkrétnejšie.“

Napriek tomu, že Aston Martin je momentálne druhým najsilnejším celkom na štartovom rošte, Vettel svoje rozhodnutie odísť z F1 neľutuje a tvrdí, že korčule sa z klinca nateraz zvesiť nechystá.

„Vždy je ťažké predpovedať, čo sa stane v budúcom roku,“ poznamenal 35-ročný rodák z Heppenheimu. „Z úspechov tímu sa samozrejme teším. Mám radosť, že im to ide tak dobre. Bolo jasné, že to bude oproti minulému roku lepšie, pretože v minulom roku to bolo skutočne dosť zlé.“

„Rozhodol som sa tak, ako rozhodol, bez ohľadu na to, ako to dopadne v tomto roku.“

Naratív, že Fernando Alonso ťaží predovšetkým z jeho minuloročnej práce, odmieta, a svojmu bývalému rivalovi terajšie úspechy praje.  

„Nie nevnímam to tak [že by Alonso ťažil z jeho práce, pozn. red.]. Neľutujem, že som odišiel. Samozrejme, bolo by pre mňa jednoduchšie, keby auto Aston Martinu nebolo teraz také dobré, ale v tomto ohľade radosť skutočne prevažuje nad smútkom.“

„Teším sa aj z Alonsa. Absolvoval niekoľko sezón, počas ktorých nemal dobré auto, teraz možno zažíva druhú mladosť.“

Hoci Vettel pripúšťa, že sa na vývoji monopostu AMR23 do určitej miery podieľal, svoj prínos označuje len za nepatrný.

„Samozrejme, v minulom roku som sa na vývoji podieľal, ale na budovaní auta participovalo dosť veľa ľudí. Čím viac času plynie, tým menej mám s týmto autom čo dočinenia.“

Štvornásobný majster sveta trvá na tom, že „comeback“ momentálne neplánuje. V súčasnosti chce všetku svoju pozornosť zamerať na ochranu životného prostredia.

„Každý z nás by sa mal zaujímať o životné prostredie,“ vyslovil sa Vettel. „Sme závislí od prírody a každý môže prispieť svojím dielom,“ dodal.

Súvisiace články