logo F1online.sk

Montezemolo: Na národnosti nezáleží, dostaňte do Ferrari tých najlepších inžinierov!

Luca di Montezemolo
© Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 4. 2023

Ferrari má po prvých troch pretekoch sezóny na konte menej bodov než počas hororového roku 2020. Bez jediného pódiového umiestnenia sa Scuderia nachádza na štvrtom mieste Pohára konštruktérov a čelí nemalým problémom, pneumatikami počnúc, spoľahlivosťou končiac. Smutný je pri pohľade na predstavenie talianskeho tímu aj jeden z jeho najväčších fanúšikov – bývalý „šéf šéfov“ Luca di Montezemolo.

Na legendárneho bývalého prezidenta Ferrari sa talianske médiá naďalej radi obracajú. On predsa dobre pozná recept na úspech, aj keď sa dámam a pánom v Maranelle z nejakého dôvodu nedarí ho zreplikovať.

„Sypete mi soľ do rán,“ odpovedal talianskym médiám Montezemolo na otázku, prečo Ferrari v súčasnosti nevyhráva. „Spolu s rodinou je Ferrari najdôležitejšou vecou v mojom živote. V dvoch etapách som tam strávil 25 rokov. Je to pre mňa bolestivé a mrzí ma to. Nemyslím si pritom, že sa jedná o krátkodobú krízu.“

Luca pritom s Ferrari vyhral veľakrát počas oboch svojich „stintov“ v Maranelle, prvýkrát s Nikim Laudom, druhýkrát s Michaelom Schumacherom. Ten mužov a ženy vo Ferrari vyzýva, aby sa pokúsili zopakovať jeho recept na úspech, ktorého základom boli, samozrejme, ľudia.

„Ide o to nájsť najlepších ľudí na trhu,“ hovorí Montezemolo. „Keď som skladal svoj tím snov, vzal som na palubu Jeana Todta, Stefana Domenicaliho, Rossa Brawna a Roryho Byrna.“

„Schumacher prišiel až v okamihu, keď sme vedeli, že jazdec sa môže postarať o rozdiel. Pred jeho príchodom by v našom aute nedokázal vyhrávať ani Superman. Potrebovali sme skrátka vybudovať tím.“

„Dúfam, že sa to môže zopakovať, ale to sa podarí jedine s najlepšími inžiniermi na trhu – na národnosti nezáleží, pretože na vyhrávanie potrebujete hlavne spôsobilých ľudí,“ povedal Montezemolo.

Ten taktiež patrí k veľkým fanúšikom pilota tímu Charlesa Leclerca, o ktorého budúcnosti sa zrejme čoskoro začne hovoriť. Monacký pretekár zažíva hororový štart do novej sezóny, čo sám pred novinármi priznal. Po úvodných troch podujatiach má na konte dve vypadnutia a šesť bodov.

„Charles Leclerc je skvelý jazdec, ale prechádza si veľmi chúlostivým obdobím svojej kariéry, pretože aj keď je stále veľmi mladý, roky utekajú aj jemu. Aj takýto talent potrebuje konkurencieschopné auto,“ povedal Montezemolo.