logo F1online.sk

Albona nedeľná chyba mrzí, doplatil na prehriate pneumatiky

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2023

Alex Albon bol na ceste za ďalším mimoriadne pôsobivým výsledkom. Britsko-thajský pretekár na seba pomaly ale isto začína strhávať mediálnu pozornosť a takýmito výkonmi si čoskoro zaiste začne nárokovať aj na miesto v jednom z kvalitnejších tímov. Nehody podobné tej nedeľnej mu v tom však určite nepomôžu.

Nebudeme si klamať, tohtoročný monopost Williamsu určite nie je najrýchlejší v strede poľa. Albon si však napriek tomu dokázal v austrálskej kvalifikácii vyjazdiť ôsme miesto.

Pôsobivý výkon rodáka z Londýna pokračoval aj počas prvých siedmich kôl nedeľných pretekov, až kým v šiestej zákrute nestratil kontrolu nad svojím Williamsom. Z nepríjemne vyzerajúcej nehody nakoniec Alex vyviazol bez problémov, ale to bola chabá útecha po vypadnutí zo šiesteho miesta, ktoré mohol pretaviť na skvelé body pre svoj tím.

„Pozrel som sa na dáta a bolo to trochu zvláštne,“ povedal po svojom vypadnutí Albon. „Cez zákrutu som prešiel dokonca pomalšie než v predchádzajúcom kole.“

„Piatou zákrutou som však prešiel väčšou rýchlosťou a na výjazde vyšiel ďalej na obrubník. Myslím si, že to spôsobilo zvýšenie teploty v ľavých pneumatikách. V šiestej zákrute bola teda ľavá zadná pneumatika horúcejšia a takto to dopadlo. S takými drobnými rozdielmi si musíme ako jazdci poradiť,“ vysvetlil svoje vypadnutie Albon.

Toho nakoniec podporil aj samotný tím. Verziu o príliš horúcich pneumatikách potvrdil médiám aj šéf pre výkonnosť monopostov Williamsu Dave Robson.

„Boli to neobyčajné preteky a premárnená príležitosť pre náš tím. Alex nadviazal na svoj vynikajúci výkon z kvalifikácie, keď na štarte postúpil ešte vyššie v poradí a vyzeralo to na komfortné umiestnenie v najlepšej desiatke,“ povedal Robson.

„Bohužiaľ, prejazd cez obrubník vo vysokej rýchlosti na výjazde z piatej zákruty spôsobil pretáčavý šmyk a došlo k drobnému nárastu teploty pneumatík, čo viedlo k strate kontroly nad monopostom v nasledujúcej zákrute,“ dodal Robson.

Sám Albon pritom odmieta použiť tento argument ako výhovorku alebo ospravedlnenie vlastnej chyby. „Bola to moja chyba. Som na seba naštvaný a je to naozaj veľké sklamanie. Je mi ľúto môjho tímu. Cítim, že som všetkých sklamal,“ hovorí Alex ospravedlňujúco.

„Auto bolo dobré a keď sa pozriete na konečné výsledky, tak sme mali skončiť na bodoch,“ dodal Albon.

Súvisiace články