logo F1online.skF1online.sk

Asi som príťažlivý, smeje sa po kontakte Alonso. Sainzov trest považuje za príliš prísny

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2023

Ktovie, čo by Fernando Alonso povedal na penalizáciu pre Carlosa Sainza, keby ho nakoniec stála pódium. Španielsky matador bol však nakoniec spokojný, a tak bol aj k svojmu krajanovi veľmi zhovievavý. Penalizáciu označil za príliš prísnu.

Carlos Sainz nemohol uveriť vlastným ušiam, keď mu inžinier vo vysielačke prezradil, že sa bude musieť zmieriť s päťsekundovým trestom. Pilot Ferrari sa s ním ani zmieriť nechcel. Označil ho za najmenej férové rozhodnutie, aké kedy videl.

Fernando Alonso sa postavil na stranu svojho veľkého kamaráta. “Trest bol podľa mňa príliš prísny. V prvom kole sa ťažko posudzuje, akú budete mať priľnavosť. Nenarážeme do iného auta úmyselne, pretože vieme, že tým riskujeme aj stav vlastného monopostu a našu konečnú pozíciu.”

“Niekedy sa skrátka ocitnete v situácii, v ktorej by ste najradšej neboli. Patrí to k pretekaniu. Nevidel som poriadne opakované zábery, ale mám pocit, že bol príliš prísny,” znie verdikt dvojnásobného šampióna, ktorý si z Austrálie odnáša tretie pódium v sezóne.

Nechýbalo však veľa a mohol odchádzať bez bodu. Ešte šťastie, že je monopost Aston Martinu taký húževnatý. Už v prvom kole mohol odstúpiť, a následne aj po kolízii so Sainzom. Jazdci už z pretekov poodstupovali aj po menších kontaktoch.

“V tej chvíli som netušil, kto sa ma dotkol. V prvom kole na začiatku sa ma niekto dotkol v tretej zákrute, potom na reštarte to bol podľa všetkého Carlos, s ktorým som mal kontakt v prvej zákrute,” hovorí Alonso, ktorému sa ani nechce veriť, že na štarte sa mu zakaždým niečo prihodí. “Azda len v Džidde som mal normálny štart. Aj v bahrajnskej štvrtej zákrute sa ma dotkol Lance. Som veľmi príťažlivý. Ale naše auto je dosť odolné, takže nezáleží na tom, či sa nás stále dotýkajú.”

Helmut Marko sa pred pretekmi obával viac Fernanda Alonsa ako Mercedesu, no nakoniec to bol Lewis Hamilton, kto si vybojoval druhú priečku za Maxom Verstappenom. Sedemnásobný šampión sa za to dočkal poklony od svojho odvekého rivala.

“Dnes som sa ocitol na emočnej húsenkovej dráhe. Veľa vecí sa udialo na štarte, ale aj na konci. Počas poslednej polhodiny ste nevedeli pochopiť, čo sa vlastne deje,” priznáva formulový vyslúžilec z Ovieda. “Ale v samotných pretekoch sme mali dobrú rýchlosť.”

“Myslím si, že veľmi rýchly bol aj Mercedes. Lewis odviedol úžasnú prácu. Celé preteky som sa ho snažil prinútiť spraviť chybu, snažil som sa priblížiť, ale jazdil fantasticky, bez chýb ako šampión. Za celých 58 kôl si spomínam len na jedno prebrzdenie v trinástej zákrute. Dnes nebolo možné dostať ho pod tlak, ale tretie miesto berieme,” uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia