logo F1online.sk

Norris nemá v zmluve žiadne výstupné klauzuly, prehlásil Brown

Lando Norris v štrku
© LAT Images/McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 4. 2023

McLaren nie je na začiatku sezóny 2023 v najlepšej forme. Tím bol v prvých dvoch pretekoch novej sezóny na míle vzdialený bodom a aj v kvalifikácii v austrálskom Albert Parku patril medzi najhorších. To viedlo mnohých zasvätených k otázkam, či Lando Norris nebude hľadať cestu preč z tímu ešte pred vypršaním zmluvy. Na to však podľa jeho šéfa Zaka Browna nemá nárok.

Norris má s McLarenom podpísanú zmluvu do konca sezóny 2025. Aj keď patrí medzi najrešpektovanejších pilotov, nezdá sa, že by sa do vypršania svojho kontraktu mal dočkať úspechu s tímom, ktorému bol doteraz taký lojálny.

To viedlo k početným špekuláciám o ďalšej Norrisovej budúcnosti. Aj keď má platnú zmluvu, dobre vieme, že to vo Formule 1 nemusí nič znamenať. Len si spomeňte na Daniela Ricciarda. Mohol by podobne predčasne opustiť McLaren aj Norris? Podľa slov jeho šéfa nie.

„Nemá v zmluve žiadne výstupné klauzuly,“ vyhlásil Zak Brown pre britskú televíziu Sky. „Keď jeho kontrakt vyprší a bude mať pocit, že s nami nemôže bojovať o tituly, tak podľa mňa ktokoľvek, či už jazdec alebo zamestnanec tímu, by zvažoval odchod. Sme tu, aby sme vyhrávali.“

„Má s nami platný kontrakt, ale čo je najdôležitejšie, je tu veľmi spokojný a vidí náš pokrok. Okrem toho, Lando je pravý tímový hráč.“

„Odhliadnuc od zmlúv je jeho spokojnosť najdôležitejšia. Je s nami na našej ceste a máme ešte nejaký čas mu dokázať, že sme schopní mu poskytnúť víťazné auto,“ dodal Brown.

Ten zašiel ešte ďalej a tvrdí, že McLaren sa vôbec nemusí obávať odchodu svojej jazdeckej hviezdy. Do vypršania Norrisovej zmluvy vraj majú vo Wokingu ešte hromadu času. Ak sa bude blížiť rok 2025 a McLaren nepokročí, až potom vraj bude dôvod na obavy.

„V súčasnosti je to celkom jednoduché, ale keď tu budeme sedieť o dva roky a s blížiacim sa koncom jeho zmluvy nebudeme podávať adekvátne výkony, potom to bude iná reč. Vtedy by som pochopil, keby sa chcel dostať do víťazného monopostu,“ hovorí Brown.

„Teraz sa však všetci sústredíme na spoločnú prácu s cieľom vyvinúť víťazné auto a podľa mňa je príliš skoro zaoberať sa čímkoľvek iným, ako úsilím o dobrý víkend tu v Austrálii,“ dodal šéf McLarenu.

Ten je veľmi spokojný aj so svojím letným rozhodnutím priviesť do tímu mladíka Oscara Piastriho. Rodák z Melbourne pri svojich začiatkoch s McLarenom dokazuje, že ho netrápia rovnaké problémy ako jeho predchodcu Daniela Ricciarda a keď získa nejaké skúsenosti, mal by byť schopný Norrisa potrápiť.

„S našou jazdeckou zostavou som veľmi spokojný,“ pochvaľuje si Brown. „Lando má obrovské skúsenosti a toto je už jeho piata sezóna, čo je šialené pomyslenie, keď uvážime, aký je stále mladý.“

„Oscar pôsobí ako ďalší senzačný nováčik a boli sme nadšení z jeho výkonu v Saudskej Arábii, rovnako tak z jeho práce na testoch. Myslím si, že naša jazdecká zostava je teraz jednou z našich najväčších predností. Podľa mňa máme dvoch jazdcov majstrovského kalibru,“ dodal boss McLarenu.

Súvisiace články