logo F1online.sk

Williams ako najrýchlejší tím stredu poľa? Albert Park nám sedí, hovorí Albon

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 4. 2023

Austrálsky Albert Park sa radí medzi najobľúbenejšie miesta britsko-thajského pretekára Alexa Albona. Ten sa tu vlani postaral o senzáciu, keď odjazdil takmer celé preteky na jednej sade pneumatík. O rok neskôr budí pozornosť opäť, keď v kvalifikácii dostal svoj Williams nečakane do štvrtého radu.

Albon to skrátka vie. Williams rozhodne nie je piatym najrýchlejším tímom, ale za tých správnych okolností dokáže monopost FW45 v rukách Alexa zahroziť, ako predviedol aj v sobotnej kvalifikácii v Melbourne.

„V lepší výsledok sme dnes rozhodne nemohli dúfať,“ povedal doširoka vysmiaty Albon pre britskú televíziu Sky Sports. „Pred nami sú už len tie najväčšie zvieratá, takže dnes sme najlepší zo zvyšku sveta.“

„V Džidde sme sa veľmi trápili s pneumatikami, ale auto bolo v skutočnosti oveľa rýchlejšie, než to pri pohľade zvonku vyzeralo. Saudskú Arábiu sme tak opúšťali sklamaní, pretože sme mali pocit, že v aute bol omnoho väčší potenciál.“

„Pred dvoma týždňami vyzeralo byť všetko v poriadku, kým nezačala kvalifikácia, v ktorej sme nedokázali prinútiť pneumatiky pracovať. Tu sa to už podarilo. V skutočnosti je táto trať veľmi podobná, je to mestský okruh s hladkým povrchom a panujú tu chladné teploty. Pneumatiky fungovali a všetko prebiehalo bezchybne,“ dodal Albon.

Williams bol neskutočne rýchly hlavne v prostrednom sektore, ktorý sa jazdí takmer celý na plný plyn a v ktorom bol Albon rýchlejší než všetci, vrátane Maxa Verstappena.

„S nízkym prítlakom dokážeme byť veľmi efektívni. Vieme, že na tratiach ako Monza budeme dobrí. Ale na tratiach ako je táto, ktoré sú tak trochu 50 na 50, sa môžete vydať oboma smermi, buďto si zvoliť viac prítlaku alebo lepšiu výkonnosť na rovinkách,“ povedal Albon.

„My sme sa sústredili na našu silnú stránku a dokážeme byť rýchli aj v rýchlych zákrutách, kým v tých pomalých strácame. Tie sú však na tejto trati len dve alebo tri. S nízkym prítlakom tak môžete v Albert Parku uspieť,“ dodal.

V nedeľu to môže byť pre Williams veľmi úspešný deň. Trať autu sedí, Albon štartuje v štvrtom rade a monopost FW45 je na rovinkách superrýchly, takže nebude jednoduché ho predbehnúť. Alex tu vlani štartoval z posledného miesta a skončil na bodoch. V tomto roku tento úspech môže zopakovať.

„Za nami máme rýchlejšie autá, ale v minulom roku sme štartovali z posledného miesta a získali bod, takže prečo nepridať ďalšie aj v tomto roku?“ pýta sa rodák z Londýna.

„Trate s nízkou degradáciou nám sedia, pretože nám trochu chýba prítlak. Viac sa kĺžeme a zahrievame povrch pneumatiky. V Austrálii panujú chladné podmienky a môžeme sa s autom kĺzať. Na rovinkách pneumatiky vychladnú, takže nám to tu sedí,“ uzavrel Alex.

Súvisiace články