logo F1online.sk

Norris vníma zmeny v McLarene pozitívne: Dôverujem ľuďom vo vedení

Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl31. 3. 2023

Ak sa McLarenu po katastrofálnom vstupe do sezóny niečo nedá uprieť, tak je to snaha urýchlene riešiť kritickú situáciu. Lando Norris, ktorý je vo Wokingu ako doma, vníma zmeny vo vedení britskej stajne pozitívne.

Po dvoch nevydarených konceptoch sa z tímu porúčal technický riaditeľ James Key, ktorý bol od začiatku tohto roka pod enormným tlakom. Šéfovi tímu Andreovi Stellovi sa namiesto neho bude zodpovedať trojica z tzv. výkonového technického tímu – Peter Prodromou (aerodynamika), David Sanchez (koncept monopostu) a Neil Houdley (technika a dizajn).

Treba však pripomenúť, že David Sanchez sa po nútenej dovolenke po odchode z Ferrari pripojí k McLarenu až v roku 2024. Počas týždňa sme vám zároveň priniesli správu o tom, ako vo Wokingu naberajú ďalšie personálne posily vrátane Mariana Alperina z Aston Martinu.

„Ako pilot musím mať plnú dôveru a vieru v ľudí, ktorí vedú tím. Naďalej teda verím v Zaka (Browna) i Andreu (Stellu),“ skonštatoval Lando Norris, ktorý zažíva najhorší štart do sezóny v kariére, keď čaká na prvé body i na postup do Q3.

Andrea Stella v pozícii šéfa McLarenu nezažíva ľahké začiatky, no prinajmenšom mediálne pôsobí ako človek, ktorý sa vo svojej problematike naozaj vyzná. Dokáže vecne a konkrétne pomenovať fakty i realitu. „Zatiaľ som nezažil veľa iných ľudí v pozícii šéfa tímu, no aj po takom krátkom čase môžem povedať, že Andrea je extrémne dobrý. Som z neho priam očarený. Veľmi, veľmi si ho vážim. Myslím si, že si ho váži aj veľa ďalších ľudí v celom padoku,“ chváli Norris svojho nového tímového šéfa.

A ako britský pilot vníma nedávne zmeny vo vedení tímu? „Je jasné, že sme neodviedli dostatočne dobrú prácu ako tím, ktorý by chcel bojovať o titul či o popredné priečky. Od tejto úrovne sa nachádzame dosť ďaleko. Preto sa urobili určité zmeny.“

McLaren je po katastrofálnom vstupe do ročníka pod paľbou kritiky aj zo strany vlastných fanúšikov. Tí svoj hnev adresujú aj výkonnému riaditeľovi Zakovi Brownovi, ktorý však vo svojej funkcii ostáva. Zatiaľ si to teda ´odskákal´ len James Key.

Práve Brown bol zrejme ten, kto musel prijímať tieto náročné rozhodnutia. „Som vďačný, že nie som v tejto pozícii. Je to veľmi ťažké. V určitom bode musíte skrátka prijať rozhodnutie. Navyše, aj Zak má svojich šéfov. Na konci dňa stále platí, že je to biznis,“ hovorí Lando Norris, ktorý teda zrealizované zmeny vníma pozitívne. V každom prípade, horšie to už snáď ani byť nemôže.

„Vždy je to o tom, čo je najlepšie pre biznis, a nie o tom, čo vyzerá navonok najkrajšie. Občas sa musíte rozhodovať chladnokrvne. Stáva sa to v každom tíme, nielen v McLarene,“ uzavrel britský pretekár.