logo F1online.sk

Alonso: Aston Martin sa postaral o väčšie prekvapenie ako BrawnGP v roku 2009

Jenson Button, Brawn GP 2009
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár29. 3. 2023

Spomínate si na rok 2009? Azda každý si myslel, že o Pohár konštruktérov si to rozdajú v tom čase rozbehnutý McLaren a Ferrari. Nakoniec však všetkým vytrel zrak novovzniknutý tím BrawnGP. Niečo podobné sa deje aj v tejto sezóne zásluhou Aston Martinu. Ten síce nestačí na Red Bull, no oproti vlaňajšku zaznamenal priam neuveriteľný progres – a to navyše v čase, keď nedošlo k žiadnym výrazným zmenám v pravidlách.

V minulosti sme boli svedkami neuveriteľných zlepšení tímov hneď niekoľkokrát. Spomenúť môžeme napríklad sezónu 2009 a „comeback“ McLarenu, zlepšenie Ferrari po nevýrazných rokoch 2020 a 2021, alebo BrawnGP, ktorý prevzal trápiacu sa Hondu.

Fernando Alonso si však myslí, že Aston Martin píše ešte jedinečnejší príbeh – a to preto, že pravidlá sú v tomto roku de facto rovnaké ako vlani.

„Ferrari bolo v roku 2020 a 2021 veľmi zlé, no v minulom roku už bojovali o celkové prvenstvo a vyhrali prvé dve alebo tri veľké ceny, čiže urobili nesmierny pokrok,“ uviedol Fernando Alonso. „Podobne obrovský pokrok urobil v minulosti aj BrawnGP.“

„Vzhľadom na to, že v tomto roku nedošlo ku zmenám pravidiel, urobil [historicky] najväčší pokrok práve Aston Martin. Všetci ostatní učinili tento pokrok v časoch, keď došlo ku zmene predpisov. Navyše, v súčasnosti máme zavedený rozpočtový strop a je veľmi ťažké sa o niečo takéto postarať, no v tíme máme na šťastie veľmi veľa talentovaných ľudí. Zatiaľ to bol veľmi dobrý začiatok a dúfam, že to najlepšie ešte len predvedieme.“

Alonso si tiež pochvaľuje spoluprácu s Lawrencom Strollom, ktorého považuje za skvelého lídra. Kanaďan je podľa Španiela na doterajšie počínanie tímu veľmi hrdý.

„Samozrejme, je veľmi šťastný a veľmi hrdý,“ nechal sa počuť dvojnásobný majster sveta. „Myslím si, že má víziu v blízkej budúcnosti vybudovať víťazný tím, nech to stojí čokoľvek.“

„Keď predostrie nápad, väčšinou je úspešný. Je zaujímavé mať lídra, akým je Lawrence, pretože viete, že máte za sebou všetko, čo potrebujete, a tím je v bezpečných rukách, nech už požaduje čokoľvek,“ uzavrel víťaz 32 veľkých cien.

Súvisiace články