logo F1online.sk

Piastri sa snaží zostať pozitívny: Mali by sme sa inšpirovať tým, čo dokázal Aston Martin

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 3. 2023

Oscar Piastri si vstup do Formuly 1 predstavoval určite úplne inak. Úvodne dva preteky sezóny mu vôbec nevyšli a pomerne výrazne si za to sype popol na hlavu. Nedarí sa však nielen jemu, ale aj Landovi Norrisovi. McLaren jednoducho výrazne zaostáva za vlastnými očakávaniami a nejednému fanúšikovi tímu z Wokingu už pomaly dochádza trpezlivosť. Mladý Austrálčan sa ale snaží byť pozitívny a tvrdí, že karta sa môže onedlho obrátiť. Odvoláva sa pritom na Aston Martin, ktorý si oproti vlaňajšku polepšil míľovými krokmi.

Zatiaľ čo preteky v Bahrajne Piastri nedokončil pre technické problémy, v Saudskej Arábii doplatil na ťukanec v prvom kole, keď si poškodil predné krídlo. Veľkú cenu následne síce dokončil, no do bojov o bodované priečky sa už nezapojil.

Napriek týmto nezdarom sa mladý Austrálčan snaží zostať pozitívny. Odkazuje sa na Aston Martin, ktorý sa prezentuje úplne inými výkonmi ako v predošlej sezóne a takpovediac všetkým vytrel zrak.

„Je zrejmé, že dostať sa na rovnakú úroveň ako prvé tri alebo štyri najlepšie tímy je ťažké,“ uviedol Oscar Piastri. „Máme však zavedený dobrý vývojový program, ktorý by nám mal pomôcť pokúsiť sa dostať sa späť tam, kde by sme mali byť – do pozície, kde budeme prenasledovať top tri alebo štyri tímy.“

„Myslím si, že by sme sa mali inšpirovať tým, čo dokázal urobiť Aston Martin cez zimu a pokúsiť sa načerpať energiu, pretože takýto skok je možné urobiť len vtedy, ak do toho vložíme množstvo tvrdej práce.“

Piastri nevidí dôvod, prečo by McLaren nemohol napodobniť kroky Aston Martinu. Napomôcť by mu v tom mali vylepšenia, ktoré tím z Wokingu predstaví už v Baku.

„Samozrejme, pokúsime sa dostať späť do hry,“ poznamenal Piastri. „Uvidíme, čo prinesú novinky v Baku, no je jasné, že to bude prvý z krôčikov, ktoré tento rok plánujeme urobiť.“

Ešte pred podujatím v Azerbajdžane sa však Piastri predstaví na domácej trati v Melbourne.

„Budú to moje prvé domáce preteky ako jazdca, čo bude samozrejme úžasný zážitok bez ohľadu na to, ako preteky dopadnú. Neviem sa na to dočkať,“ uzavrel šampión Formuly 2 z roku 2021.