logo F1online.sk

Marko: V Austrálii uvidíme starého dobrého Verstappena, v Džidde nebol stopercentne fit

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 3. 2023

Maxa Verstappena sužovali bezprostredne pred Veľkou cenou Saudskej Arábie žalúdočné problémy, a to až do takej miery, že bol nútený vynechať štvrtkové mediálne povinnosti. Následne ho nešťastie prenasledovalo aj v sobotu, keď po poruche hnacieho hriadeľa vypadol už v druhej časti kvalifikácie. V pretekoch však po štarte z pätnásteho miesta predviedol skvelú stíhaciu jazdcu a v cieli zaostal len za svojím tímovým kolegom Sergiom Pérezom. Podľa Helmuta Marka by za normálnych okolností Holanďan Mexičana predbehol, no tvrdí, že dvojnásobný majster sveta nebol v nedeľu ešte ani zďaleka fit.

Verstappen sa po štarte z pätnástej pozície dostal už v polovici pretekov cez Fernanda Alonsa na druhé miesto. Pred sebou mal v tom momente len Sergia Péreza, ktorý mu, nalejme si čistého vína, počas dvojročného pôsobenia v Red Bulle robil zväčša len podržtašku. Celá formulová obec tak očakávala, že Holanďan sa skôr či neskôr cez „mexického ministra obrany“ dostane. Napokon sa tak ale nestalo – či už preto, že obaja jazdci hlásili určité technické problémy a išli viac-menej na istotu, alebo jednoducho z toho dôvodu, že Pérez bol v nedeľu na dvojnásobného majstra sveta prirýchly.

Podľa Helmuta Marka však za to mohol najmä fakt, že Verstappen sa zo žalúdočných problémov tak úplne nevystrábil.

„Max nebol stopercentne fit,“ nechal sa počuť Helmut Marko pre F1-Insider.com. „Teraz však robí všetko pre to, aby sa vrátil do optimálnej formy. V Austrálii preto opäť uvidíme starého dobrého Verstappena.“

Red Bull mal v prípade, že by Verstappen cez víkend nebol schopný pre zdravotné patálie pretekať, naporúdzi rezervného jazdca Liama Lawsona. Ten si však na svoju šancu ešte bude musieť počkať, keďže úradujúci šampión do pretekov zasiahol – hoci podľa Marka nebol ani zďaleka fit.

„Bol zdravý asi tak na 80%,“ poznamenal 79-ročný Rakúšan, ktorý sa tiež vyjadril k tomu, že Verstappen na konci veľkej ceny neposlúchol tímový rozkaz, nezvoľnil a zaznamenal najrýchlejšie kolo pretekov: „Typický Max,“ uškrnul sa Marko.