logo F1online.sk

Alonso: Red Bully nemôžu skončiť vždy na prvom a druhom mieste

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Twitter/Red Bull
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 3. 2023

Tohtoročný monopost Aston Martinu poriadne šliape. Navrch má tak od Ferrari, ako aj Mercedesu, pričom nestačí len na majstrovský Red Bull. Náskok rakúskeho celku je však zatiaľ vskutku značný. Je pravdepodobné, že Aston Martin dokáže v najbližších mesiacoch vyhrať len za predpokladu, že Red Bully určitým spôsobom zaváhajú – postihnú ich nejaké technické problémy alebo doplatia na spackanú zastávku v boxoch. Fernando Alonso je presvedčený, že k tomu skôr či neskôr dôjde.

Fernando Alonso sa v úvodných dvoch pretekoch sezóny umiestnil zhodne na treťom mieste. V oboch prípadoch za sebou zanechal oba Mercedesy a Ferrari a nestačil len na favorizované Red Bully.

Náskok Red Bullu sa však zdá byť zatiaľ nedostihnuteľný – no šampionát je dlhý a tím z Milton Keynes môže do určitej miery doplatiť na obmedzený vývoj. Zatiaľ však zostáva neohrozene na čele a súperi ho dokážu poraziť azda len v prípade, že nejakým spôsobom zaváha. Presne na to sa spolieha Fernando Alonso.

„Potrebujeme, aby nám nejakým spôsobom pomohli, no nakoniec k tomu dôjde, nemôžu skončiť vždy na prvom a druhom mieste“ vyslovil sa Fernando Alonso. „Jedného dňa doplatia na zastávku v boxoch alebo prevodovku.“

„Maxovi sa to stalo v kvalifikácii a keby k tomu došlo v pretekoch, musel by auto odstaviť. Na niektorých okruhoch by nám mohla zahrať do karát spoľahlivosť alebo čokoľvek iné a dúfam, že v týchto pretekoch využijeme príležitosť.“

Dvojnásobný majster sveta z rokov 2005 a 2006 ďalej poznamenal, že strata Aston Martinu na Red Bull bola v Saudskej Arábii o niečo menšia než v Bahrajne.

„Boli sme tu k ním o trochu bližšie [v Saudskej Arábii, pozn. red.]. V Bahrajne boli, keď na to poriadne zatlačili, výrazne vpredu. Aj tu boli dominantní a boli nedostihnuteľní, no naša strata na nich bola o niečo menšia.“

„Z tohto pohľadu to bolo dobré. V pretekoch sme viedli dve kolá [po tom, čo Fernando Alonso bezprostredne po štarte predbehol Sergia Péreza, pozn. red.], takže máme prvú fotku, na ktorej je Aston Martin na čele štartového poľa. Dúfajme, že nie poslednú,“ doplnil 41-ročný Španiel.