logo F1online.skF1online.sk

Zemetrasenie v McLarene: Tím opúšťa technický riaditeľ James Key, nahradí ho trojica inžinierov

James Key
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 3. 2023

Technický riaditeľ McLarenu James Key po štyroch rokoch opúšťa tím z Wokingu. Odchodom Brita pozícia technického riaditeľa úplne zanikne a vznikne tzv. technický výkonný tím, ktorý bude pozostávať z trojice inžinierov – Petera Prodomoua, Davida Sancheza a Neila Houldeyho.

Môžeme sa len dohadovať, čo stojí za odchodom Jamesa Keya, no McLaren zrejme reaguje na neoslnivé výkony, ktorými sa tradičný tím prezentoval v doterajšom priebehu sezóny.

McLaren opisuje tento krok ako “reštrukturalizáciu”, na základe ktorej post technického riaditeľa úplne zanikne a vznikne akýsi technický výkonný tím priamo podriadený Andrea Stellovi.

Technický výkonný tím bude pozostávať z Petera Prodromoua, ktorý sa stane technickým riaditeľom pre aerodynamiku, Davida Sancheza, ktorý sa po desaťročí vo Ferrari vracia do McLarenu ako technický riaditeľ pre koncepciu a výkon auta a Neila Houldeyho, ktorý sa k tímu pripojí až na začiatku budúceho roka a zhostí sa novovytvorenej úlohy technického riaditeľa pre inžinierstvo a dizajn.

K zmenám dôjde aj na iných postoch – Giuseppe Pesce sa stane riaditeľom aerodynamického oddelenia a personálnym riaditeľom, pričom sa bude zodpovedať Peterovi Prodromouovi. Piers Thynne sa zhostí úlohy prevádzkového riaditeľa, ktorého hlavnou úlohou bude pomáhať šéfovi tímu inovovať a zvyšovať štandardy v McLarene a prinavrátiť tento tradičný tím na čelo štartového roštu.

McLaren uvádza, že táto reorganizácia bola výsledkom niekoľkomesačnej práce a došlo k nej pred niekoľkými kľúčovými infraštrukturálnymi projektami, ktoré majú uzrieť svetlo sveta v priebehu roka 2023. Súčasťou reštrukturalizácie je aj nepretržitá náborová kampaň, ktorá má pomôcť zlepšiť technickú spôsobilosť tímu.

K celej veci sa už vyjadril aj šéf McLarenu Andrea Stella:

“V prvom rade by som sa chcel poďakovať Jamesovi za jeho tvrdú prácu a odhodlanie počas jeho pôsobenia v McLarene a zaželať mu veľa šťastia do budúcnosti.”

“Pri pohľade do budúcnosti som plne odhodlaný a plne sústredený na to, aby som doviedol McLaren späť do čela poľa. Od nástupu do funkcie šéfa tímu som dostal mandát zaujať strategický prístup, aby sme zabezpečili, že tím bude postavený na dlhodobých základoch, na ktorých môžeme v priebehu rokov stavať.”

“Táto nová štruktúra poskytuje prehľadnosť a efektívnosť v technickom oddelení tímu a stavia nás do silnej pozície na maximalizáciu výkonu, vrátane optimalizácie a modernizácie novej infraštruktúry, s ktorou prichádzame v roku 2023.”

“Popri Peterovi a Neilovi som rád, že môžem privítať Davida Sancheza späť v tíme, ktorý doplní skúsený a vysoko špecializovaný technický výkonný tím, ktorého spoločným cieľom je poskytnúť lepší výkon auta na trati.”

“Teším sa na pokračovanie spolupráce s Piersom, ktorý bude hrať zásadnú úlohu pri definovaní a realizácii plánov na vytvorenie inovatívneho a efektívneho tímu F1.”

“Reštrukturalizáciu” okomentoval tiež generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown:

“Teraz je dôležité, aby sme sa uistili, že v ďalšej fáze našej cesty sa budeme môcť stavať na pevných základoch. Už nejaký čas mi bolo jasné, že náš technický vývoj sa nepohol dostatočne rýchlym tempom, a nezodpovedal tak našim ambíciám vrátiť sa na čelo štartového roštu. Som rád, že po kompletnom preskúmaní situácie s Andreom sme teraz schopní implementovať reštrukturalizáciu potrebnú na to, aby sa dali veci do pohybu, aby sa to všetko otočilo. Tieto strategické zmeny zabezpečujú dlhodobý úspech tímu a sú nevyhnutné na to, aby sa McLaren vrátil na víťaznú cestu. S našimi ľuďmi a infraštruktúrou máme všetko v poriadku a popri vzrušujúcom zložení jazdcov som odhodlaný vidieť, ako sa McLaren vráti tam, kde by mal byť.”

Vyjadrenie poskytol takisto navrátil David Sanchez:

“Som nadšený z návratu do tímu z Wokingu a teším sa na spoluprácu s Peterom, Neilom a zvyškom tímu na dosiahnutí našich výkonnostných cieľov. McLaren mal vždy mimoriadne talentovanú skupinu ľudí a popri nových modernizáciách infraštruktúry, ktoré uzrú svetlo sveta tento rok, máme pred sebou vzrušujúcu perspektívu, ktorej som rád, že môžem byť súčasťou.”

Súvisiace články

Diskusia