logo F1online.sk

Norris priznal, že na skúške z autoškoly prešiel z teórie až na druhý pokus

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2023

Akí sú piloti Formuly 1 vodiči v civilnej premávke? Odpovede mnohých by vás možno zaskočili. Riadenie auta v civilnej premávke má napriek volantu a pedálom s pretekaním na okruhu naozaj pramálo spoločného. Dokumentuje to aj prípad Landa Norrisa, ktorý priznal, že k svojej skúške z teórie pristúpil trochu laxne.

Lewis Hamilton napríklad riadenie v civilnej premávke nemá rád. Ako sám hovorí, len odovzdá kľúče otcovi alebo priateľovi a nechá šoférovať niekoho iného. Podľa jeho slov ho premávka stresuje. Ďalší možno radi šoférujú, ale nejazdia rýchlo a zakaždým dodržujú predpisy. V rýchlosti 320 kilometrov za hodinu na okruhu vraj netrpíte nedostatkom adrenalínu, takže na ceste si treba užiť pomalú jazdu.

Zdá sa, že do klubu „gumákov na cestách“ patrí aj pilot McLarenu Lando Norris. Jeden z najrýchlejších pilotov súčasnosti dokonca prehlásil, že jazdiť s autom v civilnej premávke je desivejšie než s monopostom Formuly 1.

Strach a obavy mu však nepriniesla len jazda v autoškole, ale tiež záverečné skúšky. Ako sám Lando priznal, test z teórie musel opakovať.

„Nikdy v živote som nebol taký smutný,“ povedal Norris o svojom neúspechu v autoškole pre podcast Made With Love. „Myslím si, že toto je jeden z tých prípadov, keď potrebujete viac rozumu, a práve s tým som vtedy zápasil. Na druhý pokus som však teóriu urobil, takisto praktickú skúšku, a to na výbornú.“

„Jazda v civilnej premávke mi v skutočnosti pripadá desivejšia než vo Formule 1. Autá idú oproti vám v protismere a máte pocit, že väčšina ľudí by asi nemala mať vodičský preukaz.“

„Mám z toho strach, takže sa viac bojím jazdiť na ceste, pretože nedôverujem ľuďom okolo mňa. Keď som na trati, cítim sa tam oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie,“ dodal Norris.

Rozprávanie na ľudské témy pokračovalo duševným zdravím, ktorému Lando v ostatnom čase venoval veľa pozornosti. Jeho prvá sezóna vo Formule 1, v roku 2019, bola preňho nesmierne náročná a len postupne nachádzal sebavedomie.

„V tomto období som veľmi bojoval so sebadôverou,“ prehlásil Lando, ktorý prišiel do športu iba ako devätnásťročný. „Mal som trochu problémy s dospievaním. Dokážem byť k sebe brutálne úprimný, keď odvediem dobrú aj zlú prácu. V tomto smere som si teda neskutočne sťažil život, ale najviac som aj tak bojoval so sebadôverou.“

„Pri mojich prvých pretekoch v kariére som chcel z auta čo najskôr vypadnúť. Myslím, že som skončil na jedenástom mieste alebo tak nejak, takže to možno neboli moje najlepšie preteky, ale po ich skončení to bola veľká úľava.“

„Pred ich štartom to bolo niečo neskutočné. Bol to nával na nervy a nával vnútorného tlaku, ktorý som si na seba naložil. Keď som to však zvládol, bol som ten najšťastnejší človek,“ dodal Norris spokojne.

Súvisiace články