logo F1online.sk

Magnussena nadchla bitka s Cunodom, Hülkenberg zažil nový štart do sezóny

Kevin Magnussen a Júki Cunoda
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala20. 3. 2023

Americkému Haasu sa v Džidde podarilo získať prvý majstrovský bod v sezóne. Zaslúžil sa oň Kevin Magnussen po dlhom súboji s Júkim Cunodom, ktorý si nevedel vynachváliť. Jeho tímový kolega berie dvanáste miesto, hoci oveľa radšej by bral body.

Do bodovanej desiatky sa v nedeľu pretlačili traja jazdci, ktorí v nej neštartovali. Jedným z nich bol Kevin Magnussen, ktorý si v priebehu pretekov polepšil o tri pozície a skončil desiaty. Úctyhodný výkon vzhľadom na to, že prezúval medzi prvými už v ôsmom kole pretekov, a tak nemohol profitovať z výjazdu bezpečnostného vozidla.

“Som veľmi spokojný,” komentuje nedeľu zo svojho pohľadu Kevin Magnussen. “Tento víkend sme sa posunuli vpred z hľadiska nastavení. V nedeľu sme mali oveľa lepšiu degradáciu pneumatík ako v Bahrajne. To nás musí tešiť.”

Podobne ako Ferrari aj Haas sa na okruhu Sachír trápil s opotrebovaním gúm. Podarilo sa inžinierom zistiť, v čom bol problém, a premietnu sa tieto nové poznatky aj do výkonnosti auta v Melbourne? “Mám pocit, že sme spravili krok vpred. Dúfam, že to bude vidieť aj v Melbourne a na ďalších veľkých cenách. Vrátime sa však na okruhy, ktorých povrch je agresívnejší k pneumatikám. Potom uvidíme, či sme skutočne spravili krok vpred.”

To je otázka smerom do budúcna. Teraz sa treba potešiť z pekného výsledku a možno si k tomu párkrát pustiť opakované zábery zo súboja Kevina Magnussena s Júkim Cunodom, ktorý na konci tejto pasovačky vo vysielačke sklamane vykríkol: “Nie!”

“Bol to dobrý manéver. Júki sa statočne bránil a veľa kôl ma držal za sebou,” vrátil sa k súboju zo záveru veľkej ceny. “Vždy ma dokázal dostať do takej pozície, aby v tom zlomovom momente zneškodnil môj útok. V poslednej zákrute mal dobré výjazdy, aby sa ubránil v tej prvej. Nakoniec som ho dostal,” usmial sa dánsky pretekár so spokojným výrazom. Počas rozhovorov prezradil, že nabitý stred poľa ho veľmi teší a pripomína mu IndyCar.

Nicovi Hülkenbergovi istotne pomohli jazdy na simulátore Ferrari, ktoré absolvoval pred víkendom v Džidde, no na Kevina Magnussena to zatiaľ nestačilo. Dánovi totiž v úvode pretekov vyšiel undercut na tímového kolegu, ktorého po zvyšok pretekov nepustil pred seba.

“Boli to ťažké preteky plné akcie, pretože táto trať vás preveruje každú sekundu. Ako sa dalo čakať, v strede poľa to bolo tesné,” vrátil sa k pretekom Hulk. “Na jednej strane som sklamaný, že som nebodoval, na druhej som šťastný, že som dokončil preteky a veľa som sa toho naučil.

“Pár vecí nešlo podľa plánu,” pokračoval s odkazom na kolegov undercut a nevhodne načasovaný safety car, “no celkovo som rád. V strede poľa sme mali dobrú rýchlosť, a to sú najlepšie správy z celého dňa.”

Rovnaká otázka ako pre Magnussena: Je Haas na tom lepšie ako v Bahrajne? Hülkenberg sa ešte necítil na jednoznačnú odpoveď. “V Bahrajne som mal poškodené auto, takže ťažko sa z toho dalo niečo vyčítať. Skrátka sme na to museli zabudnúť a preskupiť sily. Toto bol pre mňa akoby nový štart. Ako som povedal, v pretekoch to celkom nevypálilo v náš prospech. Sťažilo nám to život, ale som spokojný. Teším sa s tímom, že sme získali prvý bod.”