logo F1online.sk

Norris prešiel cez Piastriho úlomky: Nemali sme šťastie ani rýchlosť

Oscar Piastri a Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 3. 2023

Ak ste fanúšikmi McLarenu a zároveň máte radi horory, tak môžete ušetriť za lístky do kina. Po strachu a hrôze z Bahrajnu si stačilo pozrieť nedeľné predstavenie britského tímu v Saudskej Arábii.

Čo je prakticky rovnako zlé ako zrážka tímových kolegov? To, čo sa v Džidde stalo McLarenu. Oscar Piastri si po kontakte s Pierrom Gaslym poškodil predné krídlo. Cez úlomky následne prešiel Lando Norris, takže oba monoposty museli počas úvodných dvoch kôl zastaviť u mechanikov na výmenu predného krídla.

Odvtedy sa McLareny vozili na dne štartového poľa. Lepšie napokon dopadol Oscar Piastri, ktorý odjazdil 49 kôl na jednej zmesi tvrdých pneumatík, a cieľovú čiaru preťal na pätnástom mieste. „Nemyslím si, že to v prvom kole bola niečia chyba. Kontakt bol veľmi malý, zostal som prekvapený, keď som videl poškodenie auta. Snažil som sa ešte niečo zachrániť, na konci dňa si môžem odniesť nejaké pozitíva,“ skonštatoval austrálsky pilot.

Talentovaný nováčik po výbornej kvalifikácii na seba pozitívne upozornil aj v pretekoch. Na pomalom MCL60 sa držal celkom dobre a je obdivuhodné, že v závere dokázal na takmer 50-kolových tvrdých pneumatikách prejsť cez Landa Norrisa i Logana Sargeanta na Williamse.

„Dať 49 kôl na tvrdých pneumatikách, to bolo celkom dobré úsilie. Držal som sa na nich dobre. Na konci sme si užili aj trochu zábavy a získali skúsenosti s pretekaním. Celkovo to neboli preteky, po ktorých sme túžili, no treba ísť ďalej. Teším sa do Austrálie. Verím, že nadviažem na kvalifikačnú rýchlosť a zažijem konečne čistejšiu nedeľu,“ doplnil Piastri, ktorý úvodné podujatie v Bahrajne nedokončil pre technické problémy.

Lando Norris bol v rozhovore po pretekoch očividne frustrovaný. Jeden z najlepších pilotov v štartovom poli, ktorý ani nie pred dvomi rokmi získaval pódiá a dokonca raz stál aj na pole position, je odsúdený na trápenie na totálnom dne.

Pohľad na to, ako Norris nebol schopný kvôli mizernej maximálnej rýchlosti svojho auta predbehnúť Logana Sargeanta, bol priam žalostný. McLaren podobne ako pred rokom postavil auto, ktoré produkuje príliš veľa odporu, a preto stráca na rovinkách. Predbiehanie je teda takmer nemožné.

Na druhej strane, pri nie zaujímavom priebehu pretekov bol vláčik zložený zo Sargeanta, Norrisa a Piastriho, veľmi často v zábere kamier. Zak Brown teda možno nájde pozitíva, veď partneri a digitálne reklamy boli viditeľné na celom svete. Akurát škoda, že v bitke o pätnáste až sedemnáste miesto.

„Mal som veľmi dobrý štart, no potom som prešiel cez nečistoty po kontakte Oscara a jedného z Alpinov. Všetky nečistoty prešli cez moje auto, a to prakticky zničilo moje preteky. Musel som vymeniť predné krídlo,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý v závere pustil cez seba Oscara Piastriho.

„Nechal som Oscara ísť. S dneškom nie som spokojný, nemali sme šťastie ani rýchlosť,“ doplnil frustrovaný Norris.