logo F1online.sk

Vo Ferrari vládne obrovské sklamanie: Boli sme štvrtý najrýchlejší tím

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2023

Ani túto sezónu, zdá sa, fanúšikom Ferrari ruže nepokvitnú. Toto mala byť trať, ktorá monopostu SF-23 sadne. Nestalo sa. Až na ďalší fenomenálny výkon Charlesa Leclerca v kvalifikácii sa Scuderia nemá po víkende v Džidde čím pochváliť. Niet preto divu, že z tábora červeného tímu zazneli po pretekoch sklamané hlasy.

Šieste miesto pre Carlosa Sainza a siedme pre Charlesa Leclerca. To sa nedá nazvať inak, než sklamanie. Aj keď Ferrari výjazd bezpečnostného vozidla nezahral do karát, faktom stále je, že ich auto v nedeľu v Džidde opäť nemalo pretekové tempo.

Na Péreza nazbierali 30 sekúnd za 30 kôl a pomerne komfortne si manažovali náskok na Ferrari aj Mercedesy.

Lepšie sa dnes umiestnil Carlos Sainz, ktorý stratil v prvom stinte nejaký čas, keď na štarte spadol za Lanca Strolla a potom sa nevedel dostať dopredu. Ferrari však pod vedením nového stratéga predviedlo skvelý ťah, keď vlákalo pilota Aston Martinu do boxov a Sainz potom v čistom vzduchu zvládol overcut. To však bola posledná hviezdna chvíľa červeného tímu.

„V prvom stinte som sa pokúšal Strolla predbehnúť, ale tieto autá sa v porovnaní s minulým rokom v špinavom vzduchu trochu zhoršili. Tímy zvýšili prítlak a tiež sa zmenili pravidlá, takže monoposty začínajú trochu pripomínať tie staré, keď ste boli pri jazde v špinavom vzduchu limitovaní. Dnes skutočne nebolo ľahké predbiehať,“ povedal Sainz, ktorý sa o tohtoročných autách vyjadril veľmi podobne, ako napríklad Max Verstappen.

„Nemyslím si však, že by to konečný výsledok nejak zásadne zmenilo. Podľa mňa sme dnes mali štvrté najrýchlejšie auto. Potrebujeme zistiť prečo a potrebujeme sa zlepšiť, pretože toto je už druhá trať, na ktorej naše pretekové tempo nebolo nijak skvelé,“ povzdychol si španielsky pretekár.

Ten tiež priznal, že zostal prekvapený formou Mercedesu, ktorý to v Džidde nakoniec dotiahol až na pódium. Finálna strata (štyri až päť sekúnd) síce nevyzerá hrozivo, ale stále platí, že Ferrari na čierne monoposty nemalo.

„Trochu ma to prekvapilo,“ priznal Sainz. „Po piatkových tréningoch a dokonca aj pred príchodom na túto trať sme si mysleli, že ich máme za sebou a že sme rýchli.“

„Dokonca aj v kvalifikácii to Charles svojím brilantným kolom ukázal a mysleli sme si, že v pretekovom tempe to bude okej. Ale v nedeľu, ach, to určite nebolo okej. Máme teda prácu a vylepšenia prídu, ale bohužiaľ, potrebujeme čas, kým tieto vylepšenia privezieme. Dovtedy musíme pracovať s tým, čo máme.“

„Myslím si, že náš prepad v poslednom stinte na tvrdých pneumatikách dokazuje, že potrebujeme vylepšenia,“ dodal Sainz.

Súvisiace články