logo F1online.sk

Norris vypadol v Q1 druhýkrát v kariére: Moja hlúpa chyba

Lando Norris a Oscar Piastri
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 3. 2023

Znie to až neuveriteľne, ale Lando Norris zaznamenal v Saudskej Arábii len druhé vypadnutie v Q1 v kariére. Kým v Nemecku 2019 za to mohli technické problémy s pohonnou jednotkou, teraz priznal, že si za to mohol výhradne on sám.

Norris bol totiž počas Q1 v nájazde do poslednej zákruty príliš “úzky” a ľavým predným kolesom trafil vnútornú bariéru. Hneď zamieril do boxov, odkiaľ sa kvôli poškodeniu svojho MCL60 už nedostal. Musel tak len sledovať, ako padal poradím na devätnáste miesto.

„Jednoducho som to zle odhadol. Nie je k tomu viac čo povedať, urobil som hlúpu chybu. Bola to chyba, ktorú by som nemal spraviť. Urobil som ju v jednej z najľahších zákrut celého okruhu. Neexistuje žiadna výhovorka,“ sypal si Lando Norris popol na hlavu.

Zdalo sa, že poškodenie utrpelo zavesenie na ľavom prednom kolese. „Okamžite som cítil, ako riadenie auta odišlo. Mechanici odviedli v garáži výbornú prácu a takmer ma stihli poslať späť na trať. Už som sa im poďakoval za ich úsilie.“

V prípade Landa Norrisa môžeme jazdecké chyby označiť za niečo veľmi, veľmi ojedinelé. Ak si premietneme jeho kvalifikácie, tak nehodou sa skončilo jeho snaženie v Belgicku 2021, keď vyhral Q1 i Q2, no v Q3 doplatil na zhoršujúce sa podmienky a po šmyku havaroval v Eau Rouge.

Britský pilot zažíva svoju piatu sezónu v F1. Nie vždy mal konkurencieschopný monopost, no len po druhýkrát vypadol už v Q1. Prvýkrát sa mu to stalo v Nemecku 2019, kde ho však v kvalifikácii trápili aj problémy s motorom, ktorý musel následne vymeniť.

V Saudskej Arábii bude mať po štarte z devätnásteho miesta čo robiť. „Je to frustrujúce, pretože auto fungovalo v sobotu dobre. Počas celého víkendu odvádzame dobrú prácu a z auta sme dokázali dostať viac výkonu než v Bahrajne. Určite sme mali na Q3. Na pozitívnej strane, v nedeľu nás čakajú dlhé preteky. Predbiehanie bude zrejme ťažšie než v Bahrajne, takže zatiaľ ťažko povedať, čo od nedele očakávať,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články