logo F1online.sk

Alonso: Našimi súpermi sú Ferrari a Mercedes, nie Red Bull

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2023

Nájde sa nejaký vyzývateľ Red Bullu? Minimálne tento víkend nie, taká je univerzálna odpoveď na túto otázku. Síce sa to pred sezónou zdalo nereálne, ale skutočne to vyzerá tak, že v súčasnosti je najbližším prenasledovateľom tohto tímu Aston Martin. Jeho jazdecké eso Fernando Alonso však napriek tomu na súboj s týmto tímom nemyslí.

Nech sa na to pozeráte z akéhokoľvek uhla, Red Bull by mal byť bezkonkurenčný. Kvalifikačné aj pretekové tempo spolu s doterajšími skúsenosťami hovoria, že v Džidde mal tento tím našliapnuté za ďalším double. Porucha Maxa Verstappena v kvalifikácii nám však do boja priniesla trochu nečakaného korenia.

Aj keď by si Fernando určite radšej vybral za svojho súpera Checa, a nie Maxa, o nadvláde Red Bullu v nedeľných pretekoch nepochybuje. Jeho Aston Martin vraj bude po štarte z prvého radu skôr v defenzíve.

„Nemyslím si, že ešte dokážeme vyzvať Red Bull,“ povedal Alonso. „Pokiaľ ide o čisté tempo, jazdia vo vlastnej lige.“

„Myslím si, že by sme sa mali viac koncentrovať na tímy za nami. Ferrari bude veľmi silné, Mercedes je veľmi silný a takisto Alpine je na tejto trati rýchly. Naše preteky sa tak budú odohrávať skôr za nami.“

„Videli sme, že Max asi bol v kvalifikácii vo vlastnej lige, ale zrejme kvôli technickému problému ju nedokončil. Určite sa teda pokúsime využiť túto príležitosť,“ dodal Alonso.

To nie sú slová, ktoré by fanúšikovia od buldoga Fernanda chceli počuť, ale na druhej strane je to veľmi striedmy a realistický pohľad. Ako však poznáme „El Nana“, on sa nebude len tak voziť a sledovať spätné zrkadlá. Ak sa objaví čo i len drobná príležitosť, pokúsi sa jej chopiť.

Nateraz si však nemyslí, že okrem štartu a prvej zákruty má v súboji s Red Bullom veľmi vysoké šance.

„Nechcem znieť pesimisticky, ale keď si porovnáme tempo vo voľných tréningoch a pozrieme sa na bahrajnské preteky, musíme byť k sebe úprimní. Vieme, že Red Bull má pred všetkými trochu náskok,“ priznáva Alonso.

„Naším cieľom v nedeľných pretekoch tak nebude boj s Checom. Ako som však už povedal predtým, Formula 1 nie je žiadna exaktná veda a stať sa môže čokoľvek. Pred sobotou by asi málokto z nás tipoval Verstappena na pätnástom mieste.“

„Pre nás sú najdôležitejšie body. Máme obe autá v najlepšej päťke a pokúsime sa s oboma skončiť v najlepšej päťke, aby sme tak pozbierali body do Pohára konštruktérov. Taký je hlavný cieľ Aston Martinu v tejto sezóne,“ dodal Alonso.