logo F1online.sk

Alonso: Lawrence Stroll je skutočný líder, akým bol aj Briatore

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2023

Po prevzatí kontroly nad Racing Pointom mu mnohí neverili, no on dokázal o svojej vízii presvedčiť hneď dvoch viacnásobných majstrov sveta, ktorí s ním skutočne spojili sily. Aj tento fakt je potvrdením vodcovských schopností Lawrencea Strolla, no ešte cennejším puncom jeho kvalít sú výsledky. Fernando Alonso je nesmierne rád, že v Strollovi našiel veľmi silného lídra.

Lawrence Stroll zbohatol na biznise s odevnými značkami. Prakticky všetko, čoho sa chytil, premenil na zlato. Súťažiť vo Formule 1 je však niečo úplne iné, vystríhali ho po príchode do efjednotky mnohé osobnosti kráľovnej motoršportu. On však veril svojej vízii, pustil sa do budovania infraštruktúry a začal chystať päťročný plán, na konci ktorého má Aston Martin bojovať o víťazstvá a tituly.

A hoci prvé víťazstvo získal už v roku 2020 pod hlavičkou Racing Pointu, teraz začína zbierať skutočné ovocie svojej práce. Fernando Alonso v Bahrajne obsadil pódiovú tretiu priečku aj vďaka tomu, že Aston Martinu sa podarilo spraviť najväčší skok z celého štartového poľa.

“Bol veľmi šťastný a veľmi pyšný,” prezradil na majiteľa tímu Fernando Alonso. “Má víziu, podľa ktorej by mal náš tím v blízkej budúcnosti vyhrávať, nech to stojí, čo to stojí. A vždy, keď má nejakú predstavu, tak aj uspeje.”

Strollovi sa aj týmto podarilo prilákať Fernanda Alonsa. Mať lídra, ktorý už v minulosti dosiahol výsledky a nechýba mu drajv pokračovať, je veľký bonus. “Pretože viete, že dostanete všetko, čo potrebujete. Tím je v dobrých rukách a dostane všetko, o čo požiada. To je na Aston Martine zaujímavé.”

Sebastian Vettel krátko pred odchodom z Formuly 1 rekapituloval svoju kariéru. Prestup do Aston Martinu vysvetľoval práve nákazlivým nadšením Lawrencea Strolla a jeho ohromnou víziou vo všetkom, čo robí. Nemecký pretekár sa nedočkal výsledkov tejto práce, no to neznamená, že sa nepribližovali.

A nebolo to len o šťastí, podotkol po pretekoch v Bahrajne Lawrence Stroll. “V mnohých prípadoch sa naplnilo to, že čím tvrdšie pracujem, tým viac šťastia mám. Pred dvoma rokmi som povedal, že sme sa vydali na päťročnú púť, na konci ktorej budeme bojovať o tituly majstrov sveta. Keď som to vyslovil, mnohí to spochybňovali.”

“Chápem to vzhľadom na pozíciu, v ktorej sme vtedy boli. Ešte stále sme boli v procese prechodu medzi Force Indiou, Racing Pointom a Aston Martinom. Spravili sme však výrazné zmeny, rozrástli sme sa zo 400 na 750 ľudí. Budujeme špičkovú továreň, do ktorej sa presúvame až 1. mája, takže tohtoročné úspechy nemožno pripísať infraštruktúre,” zdôraznil kanadský miliardár.

“Myslím si, že toto všetko má veľa spoločného s mojou víziou a entuziazmom, s nadšením, s povzbudzovaním všetkých v tomto biznise. Máme víziu: Vyhráme. Pokračujeme v tejto misii, ako som to povedal pred dvoma rokmi. Toto je prvý krok na našej ceste,” poznamenal Stroll, ktorý sa už tento rok môže tešiť z prvého zaslúženého víťazstva.

Keď sa hovorí o Lawrenceovi Strollovi, Fernandovi Alonsovi sa okamžite vyjaví ďalší rovnako silný líder, s ktorým kedysi Michael Schumacher a aj on sám získal dva tituly majstra sveta. Je ním Flavio Briatore.

“Flavio je veľmi charizmatický, je to skutočný líder,” vyzdvihol svojho bývalého mentora a manažéra Fernando Alonso. Byť skutočným vodcom je kľúčové v tíme pozostávajúcom z niekoľkých stovák ľudí: Všetci musia nasledovať jeden hlas, jednu víziu. “Potrebujete mať v sebe niečo, čo ľudí prinúti počúvať vás a rešpektovať vás. Myslím si, že len Flavio a Lawrence majú túto schopnosť vodcu.”