logo F1online.sk

Sainz a Ferrari majú obavy zo spoľahlivosti: Bahrajnský problém zjavne nie je vyriešený

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 3. 2023

Presne takýmto otázkam nechcelo Ferrari čeliť na začiatku novej sezóny. Je to rovnaká pesnička ako v minulom roku, keď tím trápili problémy so spoľahlivosťou a degradáciou pneumatík. Obavy sú namieste a podľa pilota tímu Carlosa Sainza aj panujú.

Spoľahlivosť sa pre Ferrari stala ešte dôležitejšou témou než výkonnosť a degradácia gúm. Charles Leclerc totiž v Bahrajne zničil obe riadiace jednotky elektroniky a na druhých pretekoch sezóny ho čaká trest straty desiatich miest na štarte.

„Samozrejme, že sme pomerne znepokojení,“ priznal Sainz na tlačovej konferencii pred štartom saudskoarabského víkendu. „Určite nie sme spokojní, keď zničíme batériu a riadiacu jednotku elektroniky už počas prvého víkendu sezóny a považujeme to za našu slabú stránku.“

„S takouto chybou sme sa stretli prvýkrát po veľmi, veľmi dlhej dobe, takže nás to prekvapilo. Dávame to však do poriadku a som si celkom istý, že zakrátko to dokážeme napraviť,“ povedal Sainz, ktorý tým dal jasne najavo, že chybu sa ešte inžinierom v Maranelle nepodarilo odstrániť.

„Takže áno, situácia nie je dobrá, ale teraz sa môžeme pozerať len dopredu, zlepšiť to a uistiť sa, že tento víkend budeme konkurencieschopnejší,“ dodal rodák z Madridu.

Pre Ferrari boli prvé preteky sklamaním. Problémy so spoľahlivosťou a degradáciou pneumatík sú veľmi podobné minuloročnej pesničke. V Taliansku to spustilo priam mediálnu lavínu, ale Sainz trvá na tom, že jeho tímu sa podarilo urobiť pokrok a nedávne problémy nie sú znakom žiadneho systematického problému.

„Podľa mňa je to znakom jedine toho, že niekto tam vonku skrátka odvádza o trochu lepšiu prácu než my a potrebujeme pozdvihnúť latku,“ povedal Carlos.

„Aj ostatní však, rovnako ako my, dvíhajú latku a zlepšujú sa. Nie je to len o tom, ako sa dokážete z roka na rok zlepšovať, ale ako sa dokážete zlepšovať v porovnaní so zvyškom štartového poľa.“

„Som vo Ferrari tretí rok a progres, ktorý vidím vo vnútri tímu medzi rokmi 2021 a 2023, je obrovský. Zatiaľ to však nestačilo na zdolanie Red Bullu alebo Mercedesu. V roku 2021 sme boli tretí, vlani druhí,“ hovorí Sainz.

„Samozrejme, začiatok sezóny bol pre nás náročný, mali sme problémy v pretekovom tempe aj so spoľahlivosťou, ktoré sme neočakávali a trochu nás to zaskočilo, ale robíme všetko pre to, aby sa to už neopakovalo.“

„Myslím si, že v tomto roku odvedieme dobrú prácu pri vývoji a máme veľmi jasný cieľ, čo potrebujeme zlepšiť. Auto reaguje presne tak, ako vo veternom tuneli, takže dobre vieme, aké sú jeho slabiny a čo chceme zlepšiť,“ dodal Sainz odhodlane.

Súvisiace články