logo F1online.sk

Opäť sme normálny tím, ohlásil Steiner

Nico Hülkenberg
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 3. 2023

Haas oficiálne končí s obracaním každej korunky v ruke. Aj keď sa tím v roku 2022 vrátil späť do boja v strede poľa a poskytol jazdcom konkurencieschopný stroj schopný bojovať o body, jeho vývoj za súpermi naďalej prudko zaostával. Pred novou sezónou však boss stajne Günther Steiner hlási, že do normálu sa vracia aj vývojový plán.

V roku 2021 Haas minimálne upravil monopost z roku 2020 a vrhol ho do vopred prehratého boja. Bojovať s týmto autom v poslednom roku starých pravidiel bolo ako vrhnúť sa do prestrelky s nožom ruke, ale malo to svoj dôvod. Tím sa tak mohol čo najlepšie pripraviť na začiatok novej éry a prísť s čo najkonkurencieschopnejším autom, čo sa vlastne aj podarilo.

Aj v roku 2022 však bolo cítiť dôsledky úsporných opatrení z minulosti a Haas priviezol za celú sezónu len jeden balík vylepšení. To na boj s konkurenciou ako Alpine, McLaren alebo Aston Martin rozhodne nestačilo.

„Chlapcom hovorím, že nech sa na tejto trati stane čokoľvek a nech bude naša výkonnosť akákoľvek, opäť sme normálnym tímom, pretože pokračujeme vo vývoji,“ povedal médiám Steiner.

„V roku 2021 sme nevyvíjali vôbec, ale podľa mňa chlapci odviedli dobrú prácu pri príprave auta na rok 2022. Všetko sme však urobili v zhone a museli sme vyriešiť množstvo problémov. V tomto roku však rastieme spoločne ako tím a chlapci pracujú omnoho lepšie.“

„Táto sezóna je normálna a vyzerá to u nás ako v každom inom tíme. Keď na tom nie sme tak, ako by sme mali, nasleduje: ‚Kde je problém? Čo potrebujeme zlepšiť? Poďme sa do toho pustiť!‘ Máme rozpočtový strop, takže to môžeme urobiť,“ dodal Tirolčan.

Už to teda nebude nula vylepšení, ani jedno vylepšenie, ale niekoľko vylepšení. Steiner síce neobjasnil, ako vyzerá vývojový plán Haasu, ale upozornil, že v tíme budú dvakrát merať a raz strihať, pokiaľ ide o nasadzovanie vylepšení na monopost VF-23.

„Vylepšenia budú prichádzať v celom priebehu sezóny,“ uisťuje Steiner. „Máme pripravený dobrý plán. Nepoviem presne, kedy budú pripravené, pretože keď prídete s vylepšením a nedostanete plánované výsledky, nebudete pokračovať s produkciou, pretože to by bolo plytvanie peniazmi. Počkáme si teda na výsledky. Počas celej sezóny však príde viacero aktualizácií.“

„Máme stanovené termíny, ale ak nedosiahneme stanovené výkonnostné ciele v aerodynamickom tuneli, tak s týmito dielmi neprídeme na svetlo sveta, pretože prečo by ste to robili, keď vám to neposkytne požadované zvýšenie výkonnosti? Len by ste plytvali zdrojmi pod rozpočtovým stropom,“ povedal šéf Haasu.

„Niečo máme naplánované do Barcelony, ale ešte na tom pracujeme a musíme zistiť, či nám to vo veternom tuneli prinesie správny krok vpred po výkonnostnej stránke ešte než to vyrobíme. Ak tieto vylepšenia dosiahnu plánované ciele, tak ich nasadíme,“ dodal na záver.