logo F1online.skF1online.sk

Marko: Aston Martin som za ilegálny neoznačil, bol to iba žart

Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2023

Poznámky Helmuta Marka sú ako prvý sex – krátke a výživné. Rakúsky veterán sveta motoršportu vyniká v práci s médiami, ktorým neraz „podsunie“ informáciu hodnú umiestnenia na titulnú stránku. Podobne tomu bolo aj v čase bahrajnského víkendu, keď si vraj robil srandu z Aston Martinu.

Red Bull túto tému doslova predáva. Už vlani začal tento tím s obvineniami na adresu Aston Martinu, ktorými spochybnil legálny prenos informácií od svojich bývalých zamestnancov, ktorí dnes už pracujú v novej továrni v Silverstone.

Samozrejme, čo má odchádzajúci inžinier vo svojej mysli a v pamäti, môže preniesť k novému zamestnávateľovi. Ak by si so sebou vzal výkresy, USB kľúče alebo harddisky, jednalo by sa o porušenie pravidiel. To sa Red Bullu dokázať nepodarilo, a tak podobnosť RB19 a AMR23 využívajú ako mediálny a marketingový nástroj.

„Je fajn vidieť, že naše staré auto funguje tak dobre,“ žartoval napríklad na margo formy Aston Martinu šéf Red Bullu Christian Horner.

Nezaostal ani jeho kolega Helmut Marko, ktorého poznámka pred novinármi vraj bola humorná, ale príliš tak nevyznela. „Kopírovanie nie je zakázané, ale dá sa vôbec skopírovať monopost do takých detailov bez toho, aby ste mali jeho dokumentáciu?“ pýta sa 79-ročný rodák z Grazu.

„Na pódiu sme mali tri Red Bully, len ten posledný mal iný motor,“ dodal.

Keď bol s týmito vyjadreniami konfrontovaný o niečo neskôr, priznal, že to myslel zo žartu. Keďže jeho tím nemá dôkazy, ktorými by mohol Aston Martin usvedčiť z podvádzania, nezostáva mu nič iné, než na túto tému žartovať.

Na otázku Formel1.de, či noví zamestnanci so sebou priniesli do Aston Martinu aj nejaké dáta, odpovedal jednoznačne: „Nie, to vôbec nie. Určite som to nemienil ako nejaké obvinenie. Boli to len také žartovné poznámky. Keď sa pozriete na štartové pole, tak Aston Martin sa zo všetkých áut podobá na Red Bull najviac,“ odpovedal Marko.

Súvisiace články

Diskusia