logo F1online.sk

Norris je rovnako rýchly ako Verstappen, tvrdí Häkkinen

Max Verstappen a Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 3. 2023

Lando Norris je bezpochyby a právom označovaný za jedného z najrýchlejších a najtalentovanejších jazdcov na štartovom poli. Častokrát dostáva prívlastok „najlepší zo zvyšku sveta“, nakoľko McLaren za top tímami stále, a v tomto roku zdá sa ešte o čosi viac, zaostáva. Podľa Miku Häkkinena je talent mladého Brita nesporný a rýchlostne ho prirovnáva k sedemnásobnému majstrovi sveta Lewisovi Hamiltonovi. Dvadsaťtriročný pretekár však na rozdiel od víťaza 103 veľkých cien nemá k dispozícii víťazné auto a nemôže tak na plno odkryť potenciál, ktorý sa v ňom skrýva.

Norrisovi vyšli najmä posledné dve sezóny. Niežeby si predtým počínal zle, no v tom čase bol vskutku ešte mladučkým pretekárom, ktorý sa tak trochu „hľadal“. V rokoch 2021 a 2022 sa však s monopostmi McLarenu už plne zžil a svojho vtedajšieho skúsenejšieho tímového kolegu Daniela Ricciarda doslova a dopísmena rozniesol na kopytách.

Vďaka výkonom, ktoré Norris predvádzal v posledných dvoch ročníkoch, ho Häkkinen zaradil medzi „smotánku“ Formuly 1, kam podľa „lietajúceho Fína“ patrí okrem Brita Max Verstappen a Charles Leclerc.

„Lando je veľmi rýchly jazdec, ktorý už toho veľa dosiahol a neustále dosahoval presvedčivé výsledky,“ uviedol dvojnásobný majster sveta z rokov 1998 a 1999 pre Unibet International.

„Je nesmierne talentovaný, o tom niet pochýb. Je na rovnakej úrovni ako Leclerc, Verstappen či Sainz. Rýchlostne je na veľmi vysokej úrovni.“

Bývalej legende McLarenu sa na súčasné počínanie tímu z Wokingu zrejme pozerá len ťažko. Fín však zostáva pozitívny a verí, že historicky druhý najlepší tím Formuly 1 sa o pár rokov opäť vráti na špicu.

„Nemyslím si, že McLaren má v tomto roku príliš veľké očakávania,“ vyslovil sa.

„Poznajú svoje vývojové oddelenie a ich sponzormi a partnermi sú technologickí giganti svetovej triedy. McLaren má ich podporu, ale v tíme dobre vedia, že ešte nie sú tam, kde by chceli byť. Výsledky prídu až o pár rokov.“

„Majú dlhodobo nastavený plán a majú dobrých partnerov. Ako som už povedal, v tomto roku síce možno nejaké výsledky dosiahnu, no myslím si, že skutočný progres sa ukáže až o pár rokov,“ dodal víťaz dvadsiatich veľkých cien.

Súvisiace články