logo F1online.sk

Alonso skrátka stavil na Aston Martin: Ani neviem, čo na to povedať

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 3. 2023

Byť v správnom čase v správnom tíme, to je vo svete športu nesmierne dôležité. Neplatí to len vo Formule 1, ale vlastne v každom odvetví. Urobiť správne rozhodnutie v správnom čase však nie je vôbec jednoduché, častokrát záleží viac na prostom šťastí, než na nejakej kvalitnej analýze situácie. To Fernandovi Alonsovi v kariére príliš nešlo.

Ktorý prestup v kariére španielskej superhviezdy môžeme považovať za skutočne vydarený? Pretekára ako je on chcel každý, no tých najlepších postupom času stále viac a viac odrádzala akási kliatba. Fernando nezískal za tie roky povesť poctivého tímového hráča, ktorý dokáže držať jazyk za zubami, keď to jeho zamestnávateľ potrebuje.

Aj jeho prestup z Alpinu do Aston Martinu dvíhal obočia. Francúzsky celok vlani skončil na celkovom štvrtom mieste, kým stajňa zo Silverstone až na siedmom. Lawrence Stroll však španielskemu šampiónovi ponúkol viacročnú zmluvu a nemalý finančný obnos.

Bolo rozhodnuté. Keď sa Alonso k tomuto kroku odhodlal, urobil veľký krok do neznáma, ale o osem mesiacov neskôr to vyzerá, že rodákovi z Ovieda prestup konečne vyšiel.

„Vlastne ani neviem, čo na to povedať, pretože pred ôsmimi mesiacmi bol tento projekt v podstate len stávkou,“ povedal Alonso po sobotnej kvalifikácii v Bahrajne.

„Ale teraz sme na prvých pretekoch sezóny a s celkom novým autom – podľa mňa pritom stále potrebuje odomknúť svoj plný potenciál –, sme sa dostali do najlepšej päťky k Ferrari a Mercedesu; to znie trochu nereálne, ale určite to berieme všetkými desiatimi,“ dodal rodák z Ovieda.

Ten svoju rétoriku postupne mení. V jeho vyjadreniach v posledných mesiacoch môžeme nájsť istý vzorec. V prvom rade je diktovaný lichôtkami a pochvalami na adresu svojho šéfa Lawrenca Strolla a jeho syna, v druhom rade opatrnosťou. Pokým to nebolo potvrdené v kvalifikačnom a pretekovom tempe, zostával Alonso pri komentovaní rýchlosti monopostu AMR23 zdržanlivý. Teraz odhalil, že jeho auto môže ešte podstatne zrýchliť.

„Určite si ešte musíme počkať, keďže Džidda a Austrália sú veľmi odlišné okruhy,“ hovorí Alonso. „Na druhej strane je však toto auto stále iba základné a úplne nový koncept. Čaká nás ešte veľa práce pri vývoji, takže zostávam optimistický. Nášmu projektu nechýba motivácia a chuť posúvať sa ďalej, takže Aston Martin čaká skvelá budúcnosť.“

Súvisiace články