logo F1online.sk

Ferrari v piatok nedokázalo dostať pneumatiky do teplotného okna

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2020

Scuderia Ferrari si tak zlý piatok už naozaj dlho nepamätá. Bojovať s Williamsom a podľahnúť ešte aj zákazníkom z tímu Alfa Romeo, to veru nie je pozitívna vizitka, ktorú nemôžete ospravedlniť ani šišatou frázou „v piatok predsa o nič nejde“.

Vo Ferrari tak horúčkovito pracujú na zlepšení. Inžinieri v továrni v Maranelle i piloti na simulátore budú mať v noci z piatka na sobotu zaparené hlavy pri hľadaní riešení a iného nastavenia, ktoré má vyriešiť piatkový problém. Tým majú byť podľa šéfa tímu pneumatiky.

„Z vonkajšieho pohľadu to nevyzerá veľmi radostne, vlastne ani z toho vnútorného,“ povedal po piatku boss Ferrari Mattia Binotto. „Dnes sme neboli konkurencieschopní ani v prvom, ani v druhom tréningu.“

„Máme problémy s pneumatikami, ktoré nevieme dostať do optimálneho okna. Kvôli tomu prirodzene nemáme žiadnu priľnavosť ako na brzdách, tak na plyne. Auto tak nemá žiadnu výkonnosť. Na priľnavosť sa sťažovali obaja piloti,“ povedal Binotto.

Najrýchlejší čas Ferrari v druhom piatkovom tréningu bol o neuveriteľné 1,3 sekundy pomalší, než najrýchlejší čas Scuderie z druhého voľného tréningu pred Veľkou cenou Belgicka 2019. Pre zaujímavosť, na štartovom rošte je to jediný tím, ktorý sa medziročne nedokázal zlepšiť. Napriek limitovaným jazdám a objektívne slabšej pohonnej jednotke sa napríklad taký tím Haas dokázal posunúť o takmer tri desatiny vpred. Red Bull zlepšil o 1,6 sekundy a skokanom roka je Williams so zlepšením o 2,4 sekundy.

„Toto samozrejme nie sú výkony, ktoré by zodpovedali potenciálu nášho auta. Takto by to vyzerať nemalo. Cez noc nás čaká veľa práce pri analýze dát, musíme pochopiť, prečo sa nám pneumatiky nepodarilo dostať do teplotného okna a vyriešiť to. Rovnaká situácia pritom nastala na oboch autách, takže s jazdcami to nemá nič spoločné. Je to o tom nájsť to správne nastavenie,“ vyhlásil Binotto.

Pred víkendom Scuderia avizovala, že pred belgickým víkendom nemá veľké oči. Kvôli problémom s výkonom pohonných jednotiek sa očakávalo, že Ferrari bude strácať najmä v prvom sektore, ktorý sa ide prakticky celý na plný plyn. Opak bol však pravdou. Najlepšie časy v prvom sektore Charlesa Leclerca i Sebastiana Vettela boli takmer navlas rovnaké ako v podaní Maxa Verstappena. Pre Ferrari je tak piatkový výsledok naozaj prapodivný.