logo F1online.sk

Albon odhaduje, že Williams bude v Bahrajne posledný

Alex Albon
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2023

Experti z padoku sa v rámci svojich predsezónnych predpokladov zhodnú na pár veciach. Napríklad na tom, že Red Bull by mal kraľovať, že Aston Martin prekvapí, no a v neposlednom rade, že Williams bude hltať prach na chvoste štartového poľa. Veľkým optimistom nie je ani Alex Albon, ktorý svojmu tímu pred víkendom v Bahrajne prisudzuje desiatu priečku.

Williams pokračuje v nastolenom trende. V troch z posledných štyroch šampionátov obsadil posledné desiate miesto a ani po zime sa nie a nie odlepiť zo dna. Do tímu síce prišiel James Vowles, no pár mesiacov bude trvať, kým začne byť vidieť jeho rukopis.

Na tlačovej konferencii v Bahrajne dostal Alex Albon otázku, či cieľom bude zlepšiť sa, aj keď to bude znamenať len zlepšiť sa na poslednom mieste. “Presne ste trafili klinec po hlavičke,” zareagoval prikyvujúc. “Pravdepodobne som o čosi viac pesimista ako optimista, ale z prvotného pohľadu sa zdá, že sme desiaty tím.”

“Ide tu skôr o to, ako zvládneme tento rok. Budeme lepšie chápať auto? Ešte stále sme bez technického riaditeľa,” podotýka na margo odchodu bývalého riaditeľa FX Demaisona. “Potrebujeme však badať, že robíme pokroky v oblastiach, kde sme jazdecky limitovaní. Ak zbadáme progres, bude nám jasné, že sme sa vybrali správnym smerom.”

Alex Albon po predsezónnych testoch chválil svoj tím za dosiahnuté zlepšenia. Slabiny monopostu už nie sú také extrémne, no cesta k stredu poľa je stále dlhá. “Už sme spravili krok vpred, ale potrebujeme ich viac. Počas testov bolo zrejmé, že s vetrom sme to mali v niektorých pomalých zákrutách ťažké.” Tohtoročné autá so zdvihnutou podlahou majú byť ešte náchylnejšie na vietor.

“Ak sezónu ukončíme v lepšej forme, než ju začneme, tak budem spokojný. A musíme využiť všetky príležitosti, napríklad Monza či Spa by mali byť okruhy vhodné pre nás. V podstate len chcem, aby som dostal viac príležitostí,” priblížil svoje očakávania.

Na technickejších tratiach bude Williams skôr počítať škody. Problémom sú pomalé zákruty, v ktorých nerozhoduje aerodynamika, ale skôr mechanická priľnavosť a odpruženie monopostu. “Charakteristiky auta sa nezmenili, stále má svoje DNA, ale z hľadiska extrémov môžem povedať, že sú menej výrazné. Nie je to však tak, že by sme sa príliš koncentrovali na jednu oblasť.”

“Jazdci stále hovoria o tých istých problémoch, len ich menej často menujú nahlas,” komentuje Alex Albon. “Robíme pokroky, ale potrebujeme ich viac. Dúfam, že sa nám to podarí riešiť balíčkami počas sezóny.”

Bodové suchoty tak budú pokračovať. “Musíme byť realisti. Určite sme postavili lepšie auto, ale všetci sa z hľadiska rýchlosti zlepšili. Aby sme mali šancu na body, budeme musieť veľmi tvrdo zabojovať. Niečo sa bude musieť prihodiť! Na testoch sme mali fajn spoľahlivosť, čo je veľké pozitívum. Na prvých pretekoch v roku sa vždy vyskytnú problémy so spoľahlivosťou. Azda sa nám to podarí využiť.”

Súvisiace články