logo F1online.sk

Kiežby sa sezóna začala až v Baku. Ale začína sa teraz, povzdychol si Norris

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2023

Fanúšikovia McLarenu vstupujú do nového ročníka s malou dušičkou. Po predsezónnych testoch je totiž zrejmé, že ich obľúbený tím nie je v dobrej forme, čo sa tak skoro nezmení. Lando Norris avizuje, že významnejšie vylepšenia sú naplánované až na VC Azerbajdžanu. Mladík to však hovorí s upozornením: McLaren mal mať tento balík už v Bahrajne.

Počas predsezónnych testov Zak Brown priznal, že McLarenu sa nepodarilo splniť stanovené vývojové ciele. Šéf tímu Andrea Stella hovoril najmä o nedostatočnej aerodynamickej efektivite, no to nie je jediný problém. Po jazdách je zrejmé, že McLaren má opäť problémy aj s brzdami a “blatníkmi” nad prednými kolesami.

Liek na aerodynamické neduhy by mal priniesť očakávaný azerbajdžanský balíček. V tíme veria, že im pomôže odomknúť potenciál monopostu a otvorí nové smery vývoja. Lando Norris ho zároveň vníma ako skutočný štart novej sezóny.

“Dúfam v to,” uviedol Lando Norris v nádeji, že od Baku sa obloha nad Wokingom vyjasní a vykukne slnko. “Vo Formule 1 som sa naučil, že to s vyjadreniami nemám preháňať, kým sa toho nedočkáme. Ale na druhej strane sezóna sa začína teraz. Hoci by sme veľmi chceli uveriť, že sa začne neskôr, ona sa začne teraz a my strácame oproti tomu, kde by sme mali chcieť byť.”

“Sezónu sme mali odštartovať s balíkom, ktorý budeme mať v Baku. Avšak, ak chcete byť top tímom, musíte odštartovať s komponentmi, ktoré ešte len chystáme. Dovtedy budeme musieť vyťažiť maximum z toho, čo máme k dispozícii,” očakáva ďalšie pokusy o minimalizovanie škôd. “Rovnaké ciele má každý tím.”

Ak aj úvod ročníka nikomu nevyčarí úsmev na tvári, v jeho priebehu by sa mohol objaviť. “Nech sme už na akejkoľvek pozícii — na desiatej či pätnástej —, naďalej budeme optimisti, že neskôr v priebehu sezóny dokážeme spraviť pokroky.”

Z diváckeho pohľadu môže byť prepad McLarenu prekvapením, no v tíme vraj o všetkom vedeli už veľmi dávno. Ani Norrisove nízke očakávania od marcových pretekov vraj nesúvisia s predsezónnymi testami, ale so zmenou v smerovaní vývoja.

Kedy teda vedel, že to dopadne takto neslávne? “Pred tromi mesiacmi. Presne sme vedeli, aké budeme mať auto, koľko prítlaku nájdeme a podobne. Myslím si, že do sezóny odštartujeme lepšie ako vlani, takže je to krok správnym smerom. Ale nie sme spokojní,” odkazuje. “Azda sme piaty, šiesty alebo siedmy tím. Chceme sa posúvať vpred a neustupovať.”

Landa Norrisa a Oscara Piastriho čaká boj. Nebudú bojovať len s nedostatkom prítlaku, ale aj s balansom monopostu. Už testy odhalili, že jazdiť v McLarene MCL60 je o čosi náročnejšie ako v autách konkurencie.

“Je to kombinácia dvoch faktorov,” opisuje hlavné problémy auta Norris. “Jeden z nich je celkový balans, ten druhý celkový prítlak. Povedal by som, že prítlak rieši 90 percent problémov. Nad nimi sú však ďalšie veci, ktoré musíte vyriešiť, ak chcete spraviť ten posledný krok.”

“Na štarte sezóny sme v prijateľnej pozícii, len skrátka nepoznám konkrétne čísla a kde skončíme. Stojíme pred podobnými prekážkami ako vlani, ale tento rok máme oveľa jasnejší plán, ako tie prekážky prekonať,” ubezpečil rodák z Bristolu.