logo F1online.skF1online.sk

Piloti top tímov pasujú Aston Martin vysoko: Ani oni sami nedokážu schovať to nadšenie

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2023

Aj keby ste sa snažili krotiť nadšenie, tak sa toho nedokážete zbaviť. Po každých predsezónnych testoch sa hovorí o prekvapeniach i sklamaniach, avšak duch, ktorý pred štartom sezóny 2023 sprevádza Aston Martin, sa od minulých rokov predsa len v niečom odlišuje. Mohol by tento tím v Bahrajne siahať na tie najvyššie méty?

Prenikne v tomto roku konečne niekto medzi tri top tímy? Zakaždým v to dúfame, avšak musíme si siahnuť poriadne hlboko do pamäti, keď chceme prísť na to, kedy sa niečo také odohralo naposledy. Opatrnosť je namieste aj v tomto roku, ale len ťažko uniknúť nadšeniu, ktoré sprevádza Aston Martin.

Bude tento tím v novej sezóne vysoko? A ak áno, ako vysoko? Keď dostal pilot Ferrari Carlos Sainz otázku, či očakáva Aston Martin počas prvého víkendu sezóny vpredu, odpovedal jednoznačne. „Áno, očakávame to.“

„Hlavným dôvodom je, že už od decembra každý počúva špekulácie, že Aston Martin bude v tomto roku rýchly. Všetci vieme, že ich čísla vo veternom tuneli a na simulátore boli veľmi dobré. Podľa mňa ani oni sami nedokázali schovať nadšenie z toho, čo videli,“ prehlásil Sainz.

„Príchodom do Bahrajnu sa tak trochu potvrdilo, že sú opäť tam vpredu s nami. Podľa mňa je to dobrá správa pre Formulu 1 a aj pre Fernanda. Máme radosť, že v tomto roku sa do boja zapojí ďalší tím,“ dodal španielsky pretekár.

Pridali sa aj ďalší piloti troch top tímov. Carlosov tímový kolega Charles Leclerc pripúšťa, že Aston Martin „bude vpredu“, kým podľa Georgea Russella čaká Formulu 1 v Bahrajne „pekný súboj o druhé miesto“, keďže Red Bull bude „tento víkend tak trochu vo vlastnej lige“.

Pridal sa aj úradujúci majster sveta Max Verstappen: „Myslím si, že Aston Martinu sa počas zimy podarilo postaviť veľmi dobré auto. Čo je však taktiež dôležité, teraz už tak veľmi nezáleží na kvalifikačnej rýchlosti. Keď máte dobré pretekárske auto, dokážete predbiehať a dostať sa dopredu,“ hovorí dvojnásobný majster sveta.

„Som veľmi zvedavý, čo Aston Martin v tomto roku predvedie. Veľmi ťažko sa mi však odhaduje, ako vysoko budú, ale keď som sa bavil s Fernandom a videl jeho tvár, tak vyzeral dosť optimistický. To je skvelé vidieť, keďže koniec koncov chceme viac tímov bližšie pri sebe,“ dodal Max.

Nezabudneme ani na ďalších dvoch pilotov troch top tímov. Sergio Pérez, ktorý v Silverstone strávil dlhé roky, svojich bývalých kolegov dosť favorizuje. „Rozhodne majú rýchle auto a rozhodne budú bojovať vpredu. Na testoch vyzerali byť silní.“

Napokon sa pripojil aj Lewis Hamilton, ktorého monopost W14 podľa názoru mnohých nebol na predsezónnych testoch tým najrýchlejším s motorom Mercedes. „Som naozaj rád, že Aston Martin urobil taký veľký krok vpred. Ťažko povedať, aké je v skutočnosti rozloženie síl na rošte. Napriek všetkým našim dátam skutočne nepoznáme množstvo paliva a veľa ďalších vecí,“ povedal sedemnásobný majster sveta.

„Vyzerajú však byť veľmi silní a môžu bojovať úplne na čele. V priebehu nasledujúcich dní to zistíme. Nedokážem povedať, či sú pred nami alebo nie. Vždy som však dúfal, že sa do boja vpredu dostanú aj viac ako len dva alebo tri tímy. Myslím si, že sa toho konečne dočkáme, a to je pozitívne,“ dodal Lewis.

Súvisiace články

Diskusia