logo F1online.sk

Súperi spievajú chválospevy na adresu Aston Martinu: Fernando pôsobí neuveriteľne svižne

Fernando Alonso
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 2. 2023

Máme nového čierneho koňa nadchádzajúcej sezóny? Aj keď niektorí fanúšikovia predsezónnymi testami pohŕdajú ako niečím, z čoho sa nedá nič vyvodiť, nie je tomu vždy tak. Minimálne nám vedia pripraviť príjemné prekvapenia, o ktorých sa môžeme aspoň týždeň baviť, keďže medzi koncom testov a prvými pretekmi sezóny máme len kratučkú medzeru.

Aston Martin si v Bahrajne získal nemalú pozornosť. Sprvu to vyzeralo, že tá pozornosť bude prudko negatívna. Najprv sa zranil a do Bahrajnu nepricestoval Lance Stroll, potom sa monopost AMR23 v rukách náhradníka Felipeho Drugovicha zastavil už po necelých desiatich minútach prvého dňa predsezónnych testov.

Ešte v ten deň však na seba Aston Martin obrátil pozornosť v úplne inom zmysle, keď v rukách Fernanda Alonsa po okruhu Sachír priam lietal a získal si tiež uznanie nedôverčivých súperov. Tie najoptimistickejšie hlasy dokonca hovoria, že továrenský Mercedes nemusí byť najrýchlejším autom s pohonnou jednotkou Mercedesu v Bahrajne.

„Je zrejmé, že Aston Martin urobil krok,“ prehlásil Kuan-jü Čou, ktorý so svojou Alfou Romeo vlani bojoval s Aston Martinom o šieste miesto Pohára konštruktérov. „Alonso vyzeral byť veľmi konkurencieschopný počas oboch dní a pri akýchkoľvek podmienkach. Podľa mňa bude jedným z popredných borcov v strede poľa.“

„Vyzerá to, že sme urobili krok vpred, ale oni sa zdajú byť o niečo viac vpredu, ale je to tesné. Cítim, že stále sa nájdu oblasti, ktoré môžem zlepšiť a možno nás čaká ďalšia tesná bitka,“ dodal Čou.

Niektorí však vo svojich chválach zašli ešte ďalej. Myslím si, že Aston vyzerá byť rýchly. Zdá sa, že majú konštantne dobré dlhé jazdy a keď sa pokúsia zajazdiť rýchly čas, tak aj to sa im podarí. Podľa mňa to vyzerá tak, že oni spravili veľký krok vpred, ale ktovie,“ povedal pilot Haasu Kevin Magnussen.

„Myslím si, že je ešte stále skoro na nejaké závery. S týmito autami je veľmi ľahké poskočiť o päť sekúnd, takže ťažko povedať presne, aká je úroveň paliva, nastavený motorový režim, využívanie batérie, atď. Aston Martin určite pôsobí konkurencieschopne, ale aj Williams vyzerá konkurencieschopne. Vyzerá to tak, že nás, ako vždy, čaká vyrovnaná bitka,“ povedal pilot Alpinu Esteban Ocon.

„Fernando pôsobí za volantom neuveriteľne svižne a jazdí čisto. Ostatní musia s volantom viac pracovať,“ odpozoroval pilot Mercedesu George Russell. „Aston Martin pôsobí vyváženým dojmom.“

Počas testov veľmi pozorne sledujeme aj redaktorov nemeckého magazínu Auto Motor und Sport, ktorých analytický prístup a zákulisné informácie sú pri vyhodnocovaní rébusu menom predsezónne testy veľmi cenné. „Aston Martin urobil najväčší krok vpred. Podľa našich výpočtov sú prinajhoršom štvrtým najsilnejším tímom a môžu dokonca predstavovať hrozbu pre Mercedes a Ferrari,“ povedal nemeckému magazínu nemenovaný inžinier.