logo F1online.sk

Marko doslova žiari. Red Bull už takmer doťahuje posledné detaily

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 2. 2023

Každý tím si želá taký vstup do predsezónnych testov, aký práve predviedol Red Bull. Prvé miesto v prehľade časov i v počte najazdených kilometrov nemá byť žiadnou náhodou či taktickým manévrom na zastrašenie súperov. Helmut Marko konštatuje, že monopost RB19 funguje ako švajčiarske hodinky.

Z Maxa Verstappena sa vo štvrtok stal najusilovnejší jazdec, keď si okruh Sachír prešiel hneď 157-krát. Takáto porcia kilometrov hneď v úvodnom dni testov svedčí o jednom: Red Bull sa na predsezónne testy pripravil naozaj ukážkovo.

“Tím dnes zaznamenal veľmi dobré jazdy. Všetko okamžite zafungovalo, nemali sme žiadne vážne problémy,” pochválil sa pred novinármi spokojný Helmut Marko. “V každom kole sa nám darilo dosiahnuť nejaké zlepšenie. Zatiaľ sme veľmi spokojní a je pravdou, že pred štartom sme konkurencieschopnejší, ako sme boli minulý rok.”

Najmä posledná poznámka je veľmi dôležitá. Red Bull totiž v tejto sezóne nemôže rátať s rovnako úspešným intrasezónnym vývojom ako vlani. Ak má teraz pred konkurenciou aj drobný náskok, mohol by si dovoliť nejakú desatinku stratiť počas pretekov v zbrojení. Samozrejme, narážame tým na obmedzenie simulácií a testovania vo veternom tuneli, čo je trest, ktorý Red Bull dostal za prekročenie rozpočtového stropu.

“Je to hendikep, ale naši inžinieri pracujú s vedomím, že čelia istým obmedzeniam. Všetko, čo robíme a čo prinesieme na trať, musí fungovať. Nemáme priestor na experimenty či riskovanie,” uznáva Helmut Marko, ktorý načrtol program inžinierov na prvé týždne: “Všetko funguje dobre a myslíme si, že po prvom významnejšom balíku noviniek, čo bude na štvrtej veľkej cene, by sme mali zostať konkurencieschopní.”

Maxovi Verstappenovi dnes poihrával úsmev na tvári, čo si všimli aj viacerí novinári. Lawrence Barretto ho vraj takého uvoľneného na testoch ešte nevidel, čo konkurencii neveští nič dobré. Helmut Marko dokonca prezradil, že jeho tím sa nachádza takmer vo fáze dolaďovania posledných detailov.

Bývalý pretekár a športový poradca Red Bullu však predpovedá vyrovnaný súboj. “Podľa mňa sme v dobrej forme, ale čakám, že to bude tesnejšie ako pred rokom. Našimi hlavnými súpermi sú ako obyčajne Ferrari a Mercedes. U oboch tímov sme videli, že mali menšie problémy, ale som si istý, že s ich skúsenosťami to vyriešia.”

Prvotné dojmy hovoria i o tom, že monopost RB19 má v porovnaní s ostatnými nízku degradáciu pneumatík, a ruku k dielu pridáva aj Verstappen. “Nakoniec veríme Maxovi, ktorý sa stále zlepšuje. Pneumatiky dokáže šetriť ešte o niečo viac, takže pred začiatkom šampionátu sme naozaj sebavedomí.” Vlani boli práve pneumatiky jedným z kameňov úrazu v plánoch Scuderie Ferrari.

Súvisiace články