logo F1online.sk

Marko obhajuje Albona, jeho výsledky vraj nehovoria celú pravdu

Alex Albon
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2020

Kým sa Maxovi Verstappenovi darí v šampionáte naháňať inak nedostihnuteľné Mercedesy, Alex Albon sa pohybuje v druhej päťke Pohára jazdcov. Podľa Helmuta Marka je ale pohľad na výsledkové listiny klamlivý a mladý Brit podáva lepšie výkony, než sa zdá.

Priemerný kvalifikačný výsledok Alexa Albona je o celých päť pozícií horší ako jeho tímového kolegu. V pretekoch je to podobné, kým Verstappen sa priemerne umiestňuje na druhej priečke, Albon až na šiestej — vynímajúc VC Rakúska, na ktorej Red Bully nevideli šachovnicovú vlajku.

To je ale len povrchný pohľad, hlási Helmut Marko v rozhovore pre Autosport. Detailnejšia analýza Red Bullu hovorí niečo iné. “Albonove výkony sú vnímané horšie ako v skutočnosti sú. V Barcelone sme zašli s nastaveniami priďaleko, keď sme sa snažili mu dať stabilnejšiu zadnú časť.”

“Bolo jedno, na akých bol pneumatikách — na tvrdých, mediumkách či na softoch —, po ôsmich kolách boli ich teploty mimo pracovných okien, a tak sa len šmýkal. Jeho kvalifikácia bola lepšia,” pokračuje v obhajobe športový poradca Red Bullu. “A úplne sa prehliada to, že na oboch silverstonských pretekoch bol v rámci druhého stintu najrýchlejším mužom — rýchlejším ako Verstappen. Aj na Red Bull Ringu dokázal, že keď sa dostane do rytmu, je totálne rýchly.”

V Albonovom prípade musí Red Bull zapracovať na aerodynamickom balanse auta. Ten je závislý od toho, v akej rýchlej zákrute sa monopost nachádza, čo Albon nevie stráviť. Telemetria ale ukazuje, že potenciál tu je.

“Jeho výkony v pretekoch sú veľmi dobré, hlavne v rýchlych zákrutách je na jednej úrovni s Verstappenom. V pomalej zákrute potom zas stratí dve desatinky. Ale to nie je pre nás problém. Budeme na tom pracovať,” dodal Marko.

Súvisiace články