logo F1online.skF1online.sk

Norris: Nie je to len o rýchlosti. Dôležitejšie je, aby bolo auto lepšie ovládateľné

Lando Norris
© McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 2. 2023

Lando Norris patrí medzi pretekárov, ktorí sa na adresu nových monopostov vyjadrujú pomerne kriticky. Britovi prekáža, že sú dnešné autá priťažké a fyzicky mimoriadne náročné na ovládanie. Preto svoj tím vyzýva, aby sa pri vývoji v nasledujúcej sezóne nepozeral čisto len na výkon, ale radšej sa vo väčšej miere zameral na to, aby sa MCL60 lepšie ovládal a bol vyváženejší v zákrutách.

Hoci Lando Norris Daniela Ricciarda v minulej sezóne absolútne prevalcoval, priznal, že v adaptácii na nový monopost ťahal oproti Austrálčanovi za kratší koniec. Zatiaľ čo rodák z Perthu sa vraj zžil s MCL36 okamžite, 23-ročný Brit poznamenal, že bol výrazne nútený zmeniť jazdecký štýl a pretieklo veľa vody, kým sa cítil v aute pohodlne.

Keďže sa chce Norris niečoho obdobného v nadchádzajúcom ročníku už vyvarovať, vyzýva McLaren, aby dbal viac na pocity jazdcov a nehnal sa stoj čo stoj len za zvýšením výkonosti.

„Od minulého roka až doteraz som sa tím snažil presvedčiť, aby sme sa za každú cenu neusilovali vytvoriť to najlepšie alebo najrýchlejšie auto,“ uviedol Lando Norris. „Verím, že na to, aby sme začali robiť väčšie kroky, sme potrebovali vyskúšať a zmeniť niektoré zásadnejšie veci, s ktorými sme ako tím zápasili posledné tri alebo štyri roky – vlastne odvtedy, ako som sa stal súčasťou McLarenu.“

„To je niečo, na čom som v minulej sezóne dosť tvrdo nástojil – vyriešiť maličkosti, s ktorými sa boríme pri každom jednom aute. Či už sa jednalo o auto z minulej éry alebo o to súčasné, sú tu niektoré veci, ktoré sú si veľmi podobné a ktoré sme neboli schopní veľmi pochopiť alebo zmeniť. Týmto problémom chcem prísť na kĺb a vyriešiť ich, len tak totiž budem disponovať autom, ktoré je rýchle, ale aj autom, ktoré sa vo všeobecnosti lepšie ovláda a je vyváženejšie.“

„Naozaj som vlani bojoval so všeličím. Pri prejazde zákrutami som auto musel riadiť úplne iným spôsobom, ako ho riadiť chcem. Musel som sa tomu do výraznej miery prispôsobiť a zmeniť jazdecký štýl. V každej jednej zákrute to bolo na hrane,“ doplnil Norris.

Súvisiace články

Diskusia