logo F1online.sk

Renault sťahuje odvolanie voči Racing Pointu

Esteban Ocon
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2020

Renault požiadal Medzinárodnú automobilovú federáciu, aby stiahla odvolanie tímu vo veci brzdových kanálikov Racing Pointu. Tím z Enstone presvedčili deklarácie FIA, podľa ktorých už čoskoro dôjde k sprísneniu pravidiel ohľadom kopírovania.

Za skopírovanie minuloročných brzdových kanálikov Mercedesu dostal Racing Point pokutu 400-tisíc eur a v konštruktérskom poradí mu bolo odpočítaných pätnásť bodov. Viaceré tímy volali po tvrdšom treste. McLaren a Williams síce avizovali, že zvážia podanie odvolania, ale napokon z procesu vycúvali. Teraz od ďalších krokov upúšťa aj Renault, čo znamená, že v hre už zostalo len Ferrari a, samozrejme, samotný Racing Point.

V Renaulte sú spokojní s tým, že FIA sa bude venovať kopírovaniu techniky iných tímov, a zabezpečí, aby sa prípad Racing Pointu už nezopakoval. Vypĺňajú sa tak slová Christiana Hornera.

“Toto je pomerne normálne, je to súčasťou telenovely, ktorou je Formula 1,” reagoval na protesty a odvolania sa Horner pre Channel 4. “Odvolací proces sa už začal, no nemyslím si, že je nejaká šanca, že by sa to dostalo až na odvolací súd.”

“Myslím si, že obe strany sa snažia získať si lepšiu pozíciu a rokujú za zavretými dvermi. Toto odvolanie je len prostriedok medzi tímami a FIA, aby sa dopracovali k nejakému záveru ohľadom toho, čo je a čo nie je povolené, a aby boli všetci úprimní. Myslím si, že o päť minút dvanásť sa zázračne objaví dohoda, ktorá všetko rozjasní,” zhrnul 46-ročný Brit.

“Intenzívna a konštruktívna práca medzi FIA, Renaultom a všetkými akcionármi Formuly 1 viedla ku konkrétnym krokom vo veci ochrany originality v tomto športe, a teda k zmenám v športových a technických pravidlách pre sezónu 2021,” potvrdzuje úspešný priebeh rokovaní medzi spomínanými orgánmi Renault. “Tým dôjde k upevneniu podmienok, ako sa kvalifikovať ako konštruktér.”

“Našou prioritou bolo dosiahnutie tohto strategického cieľa, a to aj v kontexte novej Concordskej dohody. Kontroverziu zo začiatku tejto sezóny by sme mali nechať za nami. Teraz sa musíme koncentrovať na zvyšok tohto napínavého a jedinečného šampionátu,” píše francúzsky tím.

V hre zostáva okrem Racing Pointu ešte Ferrari. Taliani podľa BBC a aj portálu racefans.net zatiaľ nie sú spokojní s tým, aké záruky FIA tímom dáva, a tak aj naďalej trvajú na svojom odvolaní.