logo F1online.skF1online.sk

Piastriho problémy Ricciarda netrápia: V kariére som v jednom aute nikdy nesedel dva roky

Oscar Piastri
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 2. 2023

Stane sa po Red Bulle strašiakom aj McLaren? Súčasná Formula 1 sa ukazuje byť natoľko komplexná, že niektorí jazdci skrátka nie sú schopní jazdiť s určitým typom monopostu. Dobrým príkladom je Red Bull, kde za tie roky vyhorel nejeden jazdec. Pri pohľade na trápenie Daniela Ricciarda v posledných dvoch rokoch sprevádzajú pochybnosti aj jeho nástupcu a krajana Oscara Piastriho. Ten sa však neúspechom svojho predchodcu netrápi.

Rodák z Melbourne prichádza do Formuly 1 s nevídanou povesťou. Talent s podobnou zbierkou trofejí a úspechov neprichádza do F1 každý rok. Aj skutočnosť, že premiéru si odbije s takým silným a úspešným tímom ako McLaren, svedčí o jeho povesti a kvalitách. Pokiaľ teda ide o surový talent, mal by byť vybavený všetkým potrebným, aby svoje úlohy zvládol.

„Je samozrejme škoda, že to medzi Danielom a tímom nevyšlo. Myslím si však, že pokiaľ ide o mňa osobne, nerobím si starosti,“ povedal Piastri novinárom pri predstavení nového monopostu MCL60.

„Počas mojej unikátnej kariéry som menil auto každý rok a nikdy som nejazdil s tým istým dlhšie ako rok. Podľa mňa je teda adaptácia potrebnou silnou stránkou v juniorských kategóriách a myslím si, že pre tú moju to platí dvojnásobne,“ dodal Piastri.

K jeho manažérom patrí aj bývalý pilot a Oscarov krajan Mark Webber. Ten si toho vo Formule 1 preskákal naozaj dosť a so svojím zverencom sa podelil o cenné rady.

„Od Marka som dostal veľa rád,“ priznal Piastri. „Aby som ich nejak zhrnul, tak v prvom rade nesmiem podceňovať výzvu menom Formula 1. Je to, samozrejme, veľký skok v porovnaní so sériami, v ktorých som pretekal predtým. V tomto športe tiež panuje odlišná dynamika, no zároveň je to prvýkrát, čo mi za moje jazdenie platia, a to je super!“

„Je to iná dynamika, než na akú som bol zvyknutý. V tíme je tiež oveľa viac ľudí, možno 700 alebo 800, oproti nejakým tridsiatim vo Formule 2. Byť pripravený tak bola rada číslo jeden,“ dodal Piastri.

Súvisiace články

Diskusia