logo F1online.skF1online.sk

Očakávam náročný štart a zostávam nohami na zemi, odkazuje Alonso

Fernando Alonso a Lance Stroll
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2023

Koľko rokov vo Formule 1 ešte čaká Fernanda Alonsa? Rozhodne nie veľa, ale hlad po úspechu zostáva rovnaký, ako pred dvadsiatimi rokmi. Teraz začína španielsky matador ďalšiu kapitolu svojej dlhej a úspešnej kariéry.

Po odchode z tímu Alpine presedlal Fernando k Aston Martinu, ktorý od úspechu rozhodne ešte delí nejaká doba. Tento tím však dáva dohromady všetko potrebné pre úspech, infraštruktúru, zdroje (ľudské i ekonomické) a rozhodne dokáže privábiť hviezdnych jazdcov.

Alonso sa nijak netají tým, že má vo Formule 1 stále len tie najvyššie ambície, ale otázne je, či bude mať aj dostatok času ich naplniť. Aj keď na predstavení nového monopostu AMR23 priznal, že existuje „možnosť“, že môže opäť bojovať o víťazstvá a tituly, v tomto roku niečo také neočakáva.

„Stojím nohami pevne na zemi. Nemôžem niekomu len tak povedať, že v tomto roku budeme bojovať o víťazstvá. Keby som to povedal, tak by som klamal,“ priznal Alonso.

„Súčasne však chceme prísť a začať s dobrým autom, pracovať a rozvíjať ho v priebehu sezóny. Možno sa v druhej časti roka môžeme priblížiť. Ak sa naskytne príležitosť v premenlivých podmienkach, nenecháme si ju ujsť,“ sľubuje španielsky matador.

„Zo začiatku však očakávam náročné preteky, aspoň pokým nezistíme, ako auto funguje a v akom okne musíme pracovať,“ dodal dvojnásobný šampión.

Ďalšiu výzvu predstavuje limitované testovanie. Každý jazdec dostane na predsezónnych testoch v Bahrajne jeden a pol dňa, aby sa zoznámil s novým strojom pred rozpútaním ostrých bojov. To je zvlášť nepríjemné pre menšie stajne zo stredu poľa. Ak však medzi sezónami zmeníte tím, je tento hendikep ešte výraznejší.

„Som si vedomý, že v Bahrajne, Džidde a možno ani v Austrálii nebudem stopercentný. Možno je to trochu nespravodlivé. Myslím, že toto je jediný šport na svete, v ktorom jeden a pol dňa trénujete a potom idete na majstrovstvá sveta,“ hovorí Alonso.

„Myslím si, že v budúcom roku máme väčšiu príležitosť bojovať o víťazstvá a pódiá, ak si v tomto roku položíme dobré základy,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia