logo F1online.sk

Marko: V pretekoch máme lepší motor ako Renault

Max Verstappen
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2020

Formulu 1 čaká posledný víkend, na ktorom uvidíme tradičné kvalifikačné režimy. Od VC Talianska budú všetky pohonné jednotky v kvalifikácii a v pretekoch nasadzovať len jeden motorový režim, čo podnietilo diskusiu o tom, ktorý výrobca na tom najviac získa. Helmut Marko je spokojný; v pretekoch už má jeho tím lepší výkon ako Renault, a v kvalifikácii sa zas Red Bull priblíži Mercedesu.

Keďže v kvalifikácii budú špeciálne režimy zakázané, náskok Mercedesu by sa mal zmenšiť. Avšak tým, že strieborné šípy v sobotu niečo po stránke opotrebovania motora ušetria, ho budú môcť o to viac využiť v pretekoch. To Helmutovi Markovi až tak neprekáža.

“Mercedes možno dokáže využívať silnejší motorový režim dlhší čas,” uznáva Helmut Marko, “ale tá jednoznačná nadradenosť v kvalifikácii už nebude existovať. Toto platí aj o nájazdových a odjazdových kolách (z a do boxov), takže si myslíme, že celkovo budeme bližšie. Naša preteková rýchlosť — ak je všetko v poriadku — je už aj tak dosť dobrá.”

V pretekoch by sa na Red Bull mohli mierne dotiahnuť súperi s pohonnými jednotkami od Renaultu, keďže podľa Marka majú v sobotu k dispozícii viac výkonu. Ten si aj oni zrejme po zákaze rozložia na celú dĺžku pretekov, no v nich je už Honda aj tak pred Renaultom, ubezpečuje poradca červených býkov.

“V kvalifikácii je Renault na rovnakej úrovni alebo niečo málo pred nami. V pretekoch sme ale jasnou dvojkou za Mercedesom, keď sa bavíme o výkone motora,” pokračoval Marko, ktorý ešte stále neprestal veriť v to, že sa Max Verstappen tento rok stane najmladší majstrom sveta v histórii.

Má na to už len jedinú šancu, aby tento rekord uchmatol Sebastianovi Vettelovi. Okolnosti ale vôbec nehrajú vo Verstappenov prospech. “Koronavírus môže úplne zničiť celý šampionát. Pérez v skutočnosti nič nestratil, ale keby Verstappen dostal ten vírus, tak to by bol koniec šampionátu.”

Prijal Red Bull nejaké špeciálne opatrenia, aby Maxa Verstappena ochránil? “Apelujeme na jeho osobnú zodpovednosť. Uvedomuje si, v akej sme situácii. V jeho blízkosti sa už objavili prípady koronavírusu, takže si už všimol, ako ľahko sa ľudia môžu nakaziť.”