logo F1online.sk

Alonso: Schumacher zlé dni nemával, bol nesmierne húževnatý

Michael Schumacher
© Twitter/Scuderia Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 2. 2023

Bol to práve Fernando Alonso, kto ukončil päťročné víťazné ťaženie Michaela Schumachera v roku 2004. Hoci boli Španiel a Nemec v prvej dekáde tohto storočia obrovskými rivalmi, rodák z Ovieda priznal, že na sedemnásobnom majstrovi sveta niektoré z vlastností nesmierne obdivoval – najmä jeho húževnatosť a vyrovnanosť výkonov, ktorými sa prezentoval počas každého súťažného víkendu.

Alonso, ktorý so Schumacherom zviedol majstrovský boj v roku 2006, poznamenal, že najväčšie vrásky na čele mu robila Nemcova vyrovnanosť. Sedemnásobný majster sveta akoby nikdy nemal horší deň.

„Michael nemával zlé dni,“ povedal Fernando Alonso. „Michael nikdy nepodával horšie výkony. Urobilo to na mňa najväčší dojem, keď som sa dostal do Formuly 1 a najmä, keď som s ním bojoval o titul.“

„Predtým, počas celej mojej kariéry v rôznych kategóriách, mali moji súperi niekoľko zlých dní a boli to dni, keď ste to využili – získali oveľa viac bodov ako oni. S Michaelom sa to nestalo. On a Ferrari boli väčšinu času neporaziteľní, ale aj keď nemali auto, pneumatiky alebo čokoľvek iné v správnom okne, Michael vždy skončil druhý alebo tretí.“

„Aj po zlom voľnom tréningu alebo kvalifikácii ste Michaela v nedeľu stále našli na pódiu. Mal obrovskú húževnatosť, ktorú využíval v každej príležitosti – pri minimalizovaní škôd počas zlých dní a pri maximalizovaní tých dobrých. Jeho odhodlanie bolo neuveriteľné,“ uviedol.

Alonsovi tiež bola položená záludná otázka, či práve Schumachera považuje za najlepšieho pretekára všetkých čias. Fernando, ktorý pretekal bok po boku Lewisa Hamiltona, voči ktorému ťahal v internom súboji za kratší koniec a tiež si zmeral sily so Sebastianom Vettel, tak zvolil diplomatickú odpoveď.

„Nikto nepozná odpoveď na túto otázku,“ vyslovil sa. „Názor meníme každý rok. Dlhé roky sme si mysleli, že Michael Schumacher je neporaziteľný a možno sa dostal na úroveň, ktorú v histórii F1 nikto nemal.“

„V priebehu histórie tohto športu sme však videli dominovať rôznych jazdcov – je nemožné ich porovnávať.“

„Ja osobne viem, že vždy sa snažím zo seba vydať maximum. Nikdy nie som demotivovaný. Nezáleží na tom, či bojujem o piate alebo pätnáste miesto, pre mňa je to ako bojovať o víťazstvo, pretože sa musím uistiť, že v každom kole každých pretekov dám do toho 100%,“ dodal majster sveta z rokov 2005 a 2006.

Súvisiace články