logo F1online.sk

Steiner: Jedenásty tím prinesie iba riziko a žiadne benefity

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2023

Aká silná je opozícia voči projektu Michaela Andrettiho? To môžete vidieť zvlášť pri pohľade na vyjadrenia menších tímov. Práve tie cítia veľké ohrozenie svojich finančných záujmov a žiadny toho nie je lepším dôkazom než Haas. Niežeby partička okolo Günthera Steinera dokázala zvlášť profitovať zo svojho postavenia jediného amerického tímu, no aj tak si ju smerom do budúcna nechce nechať vziať na úkor Andrettiho.

Nedá sa povedať, že by Haas zo svojej nálepky amerického tímu nejak ťažil. Až na poslednú dohodu s novým titulným partnerom, spoločnosťou MoneyGram, neposadil do kokpitu amerického pretekára a veľkého amerického sponzora získal až po siedmich rokoch existencie.

Haas je vlastne v podobnej situácii ako Mercedes, ktorý je síce oficiálne nemeckým tímom, ale vlastne nikto ho tak nevníma. Prakticky kompletný technologický vývoj stajne prebieha v Taliansku, v Maranelle a Parme, kým jej sídlom je Banbury v Oxfordshire. V Haase tak majú všetky dôvody (finančné i marketingové) stavať sa proti projektu Michaela Andrettiho.

„Pred piatimi rokmi ste sa mohli k tímu dostať za bagateľ,“ prehlásil boss stajne Günther Steiner pre Sky. „Mohli ste si ho skrátka zobrať, nikto žiadny nechcel, pretože krachovali. Teraz jeden z ničoho nič chce každý.“

„Mnohí zo záujemcov však majú záujem prísť len kvôli Formule 1. Ostatných desať súčasných tímov, všetky finančne stabilné, sú však dobre zabehnuté. V súčasnosti sa nachádzajú vo veľmi dobrom prostredí. Nikto nemá problémy.“

„Ak teda pribudne jedenásty tím a dôjde k nejakým ekonomickým ťažkostiam alebo niečomu podobnému, tak razom všetky spadnú do problémov. Možno budú bojovať o prežitie. Prečo to teda riskovať, keď to neprinesie žiadne výhody?“ prehlásil Steiner.

Myslieť si, že to neprinesie žiadne výhody je však mylné. Ak by sa objavil skutočne veľký záujemca, zvlášť niektorá z automobiliek, pre Formulu 1 by bola istotne väčším prínosom než Haas. Steiner však nástojí na svojom.

„Aké výhody prinesie jedenásty tím? Nie je na mne, aby som o tom rozhodol, je to na FOM a FIA, ale v tomto okamihu nevidím v príchode jedenásteho tímu žiadne výhody pre ostatných. Prinesie to teda iba riziko a žiadne benefity,“ prehlásil Tirolčan.