logo F1online.sk

Marko na mňa stále vrieskal a dodnes je na mňa naštvaný, spomína Montoya

Juan Pablo Montoya
© Instagram/Juan Pablo Montoya
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2023

Škola Helmuta Marka je vo svete motoršportu vyhlásená. V tomto roku však vstúpilo do jeho akadémie jedno mimoriadne zaujímavé meno. Red Bullu sa totiž upísal kolumbijský mladík Sebastian Montoya, syn fanúšikom F1 veľmi dobre známeho Juana Pabla Montoyu. Ten má s Helmutom Markom a jeho metódami vlastnú skúsenosť.

„Monty“ v roku 1997 pretekal vo Formule 3000 práve za tím dnešného poradcu Red Bullu a počínal si veľmi úspešne. V boji o titul to bolo medzi ním a Brazílčanom Ricardom Zontom veľmi tesné, no Kolumbijčan sa napokon musel pred svojím rivalom skloniť.

„Boli to náročné časy, ale na konci dňa sa mu zo mňa podarilo urobiť lepšieho jazdca,“ povedal Montoya pre Motorsport.com.

„Stále na mňa vrieskal, že mám taký alebo onaký problém, že som blázon a podobne. Vždy však mal len tie najlepšie úmysly. Neustále ma tlačil dopredu a snažil sa zo mňa urobiť lepšieho človeka,“ dodal bývalý pilot Williamsu či McLarenu, ktorý si zvlášť vybavuje jednu príhodu.

„Spomínam si, ako ma raz pozval k sebe domov na obed. Pohostil ma šalátom, ale ja som v tom období nejedol zeleninu. Tak ma prinútil, aby som bežal po vlastných späť do jeho kancelárie; bol to viac ako hodinový beh.“

„Bol som naňho veľmi nahnevaný, ale pri spätnom pohľade si uvedomujem, že to bol jeho spôsob, ako ma posunúť vpred. Život v Grazi a všetko okolo pre mňa bola dobrá skúsenosť. V tom čase som nemal takmer žiadne peniaze, ale Helmut sa o mňa dobre postaral,“ hovorí Montoya.

Ten napokon pre Marka nebol až takou dobrou investíciou, ako mohol byť. Záverečná prehra so Zontom vraj Helmuta škrie dodnes a Juan Pablo si aj v súčasnosti vypočuje výčitky na svoju adresu.

„Dodnes je na mňa naštvaný. Myslí si, že som úmyselne pustil z rúk majstrovský titul v predposlednom kole v Mugelle. Najvyšší prevodový stupeň však bol zle nastavený a keď som ho zaradil, motor sa začal dusiť, pretože bol až príliš dlhý. Marko si však stále myslí, že som sa titulu vzdal,“ povedal Montoya, ktorí však na toto obdobie spomína s láskou.

„Väčšina tímov poskytuje svojim jazdcom hviezdne zaobchádzanie a úplne ich rozmaznáva. Helmut z vás chce urobiť chlapa a verí, že keď niečo chcete, musíte o to bojovať,“ dodal sedemnásobný víťaz veľkej ceny.