logo F1online.sk

Sainzov prestup sa črtal už cez zimu, tvrdí Brown

Carlos Sainz
© Instagram/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala15. 5. 2020

Ste prekvapení z prestupu Carlosa Sainza do Ferrari? Podľa Zaka Browna to až také nečakané nebolo a Scuderia začala lanáriť 25-ročného Madridčana už počas zimnej prestávky. Vediac o týchto skutočnostiach si vo Wokingu začali pripravovať aj “zadné dvierka” pre prípad, že by sa prestup Sainza do Ferrari podaril. Prvou voľbou však ako Sainzova náhrada nikdy nebol Sebastian Vettel ale Daniel Ricciardo.

“Daniela sme sa pokúsili získať už pred pár rokmi, ale tesne nám to nevyšlo,” povedal Zak Brown v novom “vodcaste” britskej Sky Sports. “Už nejaký čas sme Danielovými fanúšikmi. On odišiel do Renaultu a my sme pritiahli Carlosa a Landa, ktorí odviedli vynikajúcu robotu.”

“Dopadlo to tak, že s Carlosom sme už nemali zmluvu (pre rok 2021) a on mal nejaké ďalšie možnosti. Carlos nám bude chýbať, odviedol fantastickú robotu, ale teraz budeme mať v aute víťaza siedmich veľkých cien. Nemôžeme sa na to tešiť viac.”

Podľa vyčítavých vyjadrení Cyrila Abiteboula smerom k Danielovi Ricciardovi v Renaulte jeho odchod nečakali, Austrálčan teda musel rokovať za ich chrbtom. Ako je možné, že McLaren mal už v zime taký prehľad o tom, že Sainz chce inam?

“Vo Formule 1 som sa naučil, aby som čakal nečakané. Mali sme istý pocit, počas mimosezónneho obdobia sme sa začali s Carlosom baviť o jeho budúcnosti s nami a o tom, či chce jazdiť za McLaren alebo za Ferrari,” opisuje otvorenú atmosféru v McLarene Brown s tým, že bývalý junior Red Bullu dostal od tímu povolenie rokovať s Maranellom. “S Carlosom, jeho manažmentom a jeho otcom sme mali veľmi dobrý a otvorený vzťah. Nebolo to pre nás prekvapenie, keď si uvedomíme, ako rýchlo sme oznámili Daniela a ako rýchlo Carlos ohlásil, čo sa chystá. Počas celého tohto procesu sme boli v spojení.”

Mark Webber sa nechal počuť, že takéto dohody vznikajú oveľa ľahšie, keď sa ľudia nudia. A počas aktuálnej pandémie piloti nemajú tak veľa povinností ako obyčajne. Podľa Browna to ale nezohralo takú veľkú úlohu. “Myslím si, že tieto presuny by sa udiali či už s COVIDom alebo bez, pretože sa rokovania rozbehli už pred ním.”

A ako to bolo so Sebastianom Vettelom? V niektorých momentoch to vyzeralo tak, že by miesto v McLarene mohol predsa len dostať on. “Seb je úžasný pilot a štvornásobný majster sveta. Myslím si však, že už pred sezónou sme v rokovaniach zašli dosť ďaleko a vedeli sme, že by sme napokon skončili buď s Danielom alebo Carlosom. Okrem nich sme sa veľmi nezaujímali o nikoho ďalšieho. Keď sa objavili Sebove nečakané správy, už sme boli v rokovaniach ďaleko.”

Súvisiace články