logo F1online.sk

Williams podľa Albona nenapodobní Haas, ale na aute sa vraj zmenilo „dosť veľa vecí“

Alex Albon
© Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2023

Aká veľká je aktuálne priepasť medzi tímom Williams a úspechom? Keď skončíte štyrikrát z posledných piatich rokov na poslednom mieste, tak sa pri úsilí o zlepšenie musíte vyzbrojiť hlavne trpezlivosťou. Uvedomuje si to aj Alex Albon, ktorý by v novej sezóne od svojho tímu rád videl progres, ale zároveň zostal nohami na zemi.

V histórii Formuly 1 sme videli už množstvo nečakaných comebackov, keď sa tímu podarilo z roka na rok urobiť obrovský krok vpred. Keď sa bavíme o stajni, ktorá v poslednom roku finišovala na poslednom mieste, automaticky sa núka otázka, ako a či sa jej podarí postúpiť vpred.

Vo Williamse by boli najradšej, keby sa im podarilo urobiť podobný krok, ako medzi rokmi 2021 a 2022 tímu Haas, avšak pilot stajne z Grove Alex Albon zostáva realistický.

„Povedal by som, že začiatkom roka neuvidíme niečo podobné, ako predviedol Haas, keď vyrazili zo štartovacích blokov vo veľmi dobrej forme,“ hovorí britsko-thajský pretekár na margo americkej stajne, ktorá na prvých pretekoch sezóny 2022 finišovala v Bahrajne zásluhou Kevina Magnussena na piatom mieste.

„Na aute sme dosť veľa vecí zmenili pokiaľ ide o jeho filozofiu a oblasti, prostredníctvom ktorých sa snažíme zmeniť správanie auta v zákrutách. To si môže vyžiadať trochu času na pochopenie a optimalizáciu,“ povedal Albon.

Williams však Haas v minulom roku predsa len v niečom napodobnil, keď inžinieri prišli len s jedným zásadným balíkom úprav. Ten bol síce veľmi výrazný a zahŕňal aj zmenu celkovej koncepcie monopostu, ale Albon by v novej sezóne rád videl od svojho tímu viac.

„Pokiaľ ide o vylepšenia, tak v minulom roku sme priniesli len jeden naozaj zásadný upgrade. Dúfam, že teraz toho prinesieme viac, aj keď možno menšieho. Zatiaľ však nevieme. Uvidíme, ako to bude vyzerať v Bahrajne,“ hovorí rodák z Londýna.

„Pokiaľ ide o mňa osobne, tak hlavným cieľom je dosiahnuť progres. Myslím si, že keď dokážeme vylepšiť výsledok z minulej sezóny – môžete ľahko povedať, že niečo také nie je ťažké –, ale v tomto svete… tímy doháňajú straty a zlepšujú sa. Nedá sa však povedať, že by ostatní odviedli lepšiu prácu než my. Musíme sa len uistiť, že budeme napredovať. Z mojej strany to jednoznačne znamená získavanie väčšieho počtu bodov a posun na priečky, z ktorých dokážeme zabojovať o viac bodov,“ vysvetľuje Albon.

„V minulom roku sme zažili niekoľko pretekov, keď, bohužiaľ, bola pre nás maximom Q1. Keď dokážeme zakaždým bojovať o Q2 a posunúť sa do tejto časti balíka, budeme mať viac šancí na body,“ dodal.

Williams v minulej sezóne priam hviezdil na vysokorýchlostných okruhoch ako Spa alebo Monza. Inžinieri sa v tomto roku snažili prísť s viac konzistentným a lepšie vyváženým balíkom, avšak podľa Albona aj v roku 2023 budú autu niektoré trate vyhovovať viac a iné menej.

„Snažím sa tým len povedať, že podľa mňa zo štartovacích blokov nevystrelíme, ale potrebujeme byť chytrí,“ hovorí Albon.

„Určite sme mali okruhy, ktoré nám vyhovovali viac, ako napríklad Monza alebo Spa a pod. Nebol by som prekvapený, keby sme na týchto miestach boli stále silní. Stále sa však snažím optimalizovať svoj víkend a cieľom sú vždy body,“ dodal Alex.

Súvisiace články